Putovanje

IDETE SAME ILI SA DRUGARICOM NA PUT? 4 saveta kako da letujete bezbedno, od smeštaja do kupovine

Autor Teodora Boškovski

Pogledajte savete za bezbedno putovanje, pogotovo ako ste žena!

Izvor: Shutterstock

Stiže nam leto, sa njim i nezaobilazni odmori i putovanja. Neki su već uspeli da rezervišu omiljene destinacije, dok drugi i dalje tragaju za njima. Obično parovi i porodice prvi se organizuju. Ali, danas nisu neobična ženska putovanja, poput dve drugarice koje žele da se odmore na omiljenoj plaži.

Svako putovanje sa sobom nosi određene rizike, pogotovo u zemljama gde se je veliki kulturološki jaz. Žene se češće susreću sa rizicima nego muškarci, s toga se postavlja pitanje kako najbolje da se zaštite pripadnice lepšeg pola. Zvanična stranica za putovanja u Australiji "Smart traveller" otkrila je nekoliko saveta koji će svakome dobro doći tokom putovanja:

1. Izaberite bezbedan prevoz

Rezervišite prevoz od aerodroma do smeštaja pre nego što stignete na krajnju lokaciju. Na taj način ćete izbeći lokalni transport i neprijatne situcije, kao i veće troškove... Šta još:

  • Koristite samo zvanična i lincencirana taksi vozila.
  • Sedite pozadi u vozili, umesto pored taksi vozača.
  • Nije na odmet pretvarati se da vas neko čeka.
  • Izbegavajte putovanja vozom gde ste same.
  • Izbegavajte stopiranje.

2. Smeštaj

Kada rezervišete (bukirate) smeštaj, uradite to pre samog putovanja, rezervišite ga na svoje ime bez prefiksa (gospođa, gospođica). Vodič savetuje da pre “uzimanja” smeštaja, pažljivo pogledajte u kom se stanju nalazi. Budite sigurni da telefon u sobi radi i da vrata mogu da se zaključavaju.

3. Javna mesta

U određenim zemljama, pogotovo na Bliskom Istoku, žene mogu da privuku više pažnje nego muškarci. Savetuje se se ponašate sa dozom samopouzdanja, da znate gde idete i šta radite. Izgledajte što manje kao da ste se izgubili i na vreme istražite mesta koja želite da obiđete. Takođe, izbegavajte izolovane delove grada za šoping i one manje prometne.

4. Oblačenje

Na prvom mestu, pobrinite se da se vaša odeća prilagodi zemlji i kulturi u kojoj boravite. U konzervativnijim zemljama postoje određena pravila, te je važno da se pre svakog putovanja raspitate o kulturi zemlje koju posećujete. Pa tako, u određenim muslimanskim zemljama zabranjeno je rukovanje žena sa muškarcima, ali i nošenje bikinija. Kazne mogu da budu paprene!

Takođe, na putovanjima ne morate da nosite skupe stvari (poput nakita), jer će vas istaći u masi i vrlo lako možete da postanete mamac za lopove.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)