ISHRANA

ZAŠTO JEDNA SLIKA BANANA KRUŽI INTERNETOM? Pogledajte, od sada ćete ih kupovati na potpuno drugi način

Autor Tamara Veličković

Boja banana ne pokazuje samo koliko je zrela, već i sadržaj sastojaka koji mogu da unaprede zdravlje, ističu stručnjaci.

Izvor: Pillip/Shutterstock.com

Banana je jedno od najpopularnijih voća, ali malo ljudi prilikom kupovine obraća pažnju na boju. Ona ne ukazuje samo na stepen zrelosti, već i na sadržaj sastojaka koji mogu da unaprede zdravlje, istakao je australijski dijetetičar Rajan Pinto. Pre par godina pripremio je poseban grafikon koji pokazuje koje banane treba da jedemo, a koje treba izbegavati. Pogledajte:

Zelene banane su izvor prebiotika

Zelene banane su nezrele. Mogu da imaju gorak ukus, što ukazuje na to da sadrže skrob koji još nije pretvoren u jednostavne šećere. S druge strane, izvor su probiotičkih bakterija koje pozitivno utiču na probavni sistem. Zahvaljujući otpornom skrobu, brže se osećate sitima. Prema rečima Rajana Pinta, zelene banane mogu da se pojave u ishrani ljudi koji pate od sindroma iritabilnog creva. Ipak, zapamtite da konzumacija velikog broja zelenih nezrelih banana može da izazove nadimanje i gasove.

Svetložute banane su izvor vlakana

Svetložute banane koje još nisu potpuno zrele, sadrže dijetalna vlakna koja pozitivno utiču na funkciju creva. Štaviše, njihova karakteristična sposobnost je nizak sadržaj jednostavnih šećera, koji je zamenio skrob prisutan u nezrelim bananama.

Žute banane su izvor antioksidanata

Za mnoge ljude zrele žute banane izgledaju kao savršena opcija. Slatke su i mekane, a istovremeno lakše svarljive zahvaljujući jednostavnim šećerima. Iako žute banane imaju visok nivo antioksidanata (koji se povećavaju sa zrelošću voća), one takođe imaju visok glikemijski indeks. Iz tog razloga, dijabetičari bi trebalo da izbegavaju žutu sortu.

Banane sa smeđim mrljama

Smeđe mrlje ne samo na kori, već i na samoj banani ukazuju na visok sadržaj šećera, zbog čega stručnjaci savetuju da to prezrelo voće ne treba jesti prečesto. Ipak, Rajan Pinto ističe da banane sa smeđim mrljama podržavaju prirodni imunitet organizma. One su izvor antioksidanata, ali imaju najmanje vitamina i minerala.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)