Stil

IZLET NA SAMO SAT VREMENA OD BEOGRADA: Idealno mesto za odmor i mir sa porodicom, bez gradske gužve i buke

Autor Teodora Boškovski

Zasavica je oaza mira idealna za izlet sa porodicom!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kada vam duša poželi odmor i da sa svojom porodicom pobegnete od gradske gužve i užurbanog načina života, u srcu Mačve možete da pronađete pravu oazu mira. Na samo sat vremena vožnje od Beograda nalazi se specijalni rezervat prirode "Zasavica" koji je zaštićen od 1977. godine, a odlukom Republike Srbije stavljen pod zaštitu kao prirodno dobro od izuzetnog značaja.

I to sa razlogom! Zasavica je pravo blago Srbije kada je reč o raznolikosti biodiverziteta, biljaka i životinja, ogromno prostranstvo prožeto livadama, živopisnim šumama, obalama i vodenim površinama. Uz okrilje Save, Zasavica je njome povezana raznim pritokama, kanalima i potocima.

Vožnja brodićem

Imate mogućnost da se provozate turističkim brodićem "UMBRA" i uživate u plovidbi kroz najlepši deo rezervata od Valjevca ka šumarevoj ćupriji u dužini od 7 km. Na tom putu možete da upoznate retke životinjske i biljne vrste, patke, ptice, dabrove koji su pre 100 godina bili istrebljeni u Srbiji.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

ZOO vrtu obradovaće se najmlađi, dok stariji mogu da uživaju u domaćim specijalitetima, poput mačvanske ribe na talandari. Na meniju se mogu naći i proizvodi od mangulice, kobasice i slanina, zatim kobasica od magarećeg mesa, ali i mleko i mlečni proizvodi od magarca koji su kroz istoriju poznati po svojim blagodetima.

Druženje sa životinjama

Takođe imate mogućnost da se električnim vozilom provozate kroz prirodni rezervat prirode i tako izbliza budete u kontaktu sa konjima, magarcima i mangulicama koji su simbol Zasavice i koje su unazad vekovima hranile narod Mačve i Srema. Životinje su pitome, a magarci su druželjubivi. Imaćete osećaj slobode i prostranstva, poput onog u safariju - samo našem domaćem.

Odmor za dušu

U središnjem delu, vizitorski centar predstavlja centralno turističko mesto rezervata. Izgrađena je drvena građevina sa tornjem visine 18 metara sa koga se pruža pogled ka pašnjaku od 300 ha i najširem i najlepšem delu toka Zasavice. Odatle se pruža pogled u nedogled na lepotu prirode koja krasi ovaj deo Srbije. Ukoliko želite da provede vikend na Zasavice ili ostanete više dana, imate više mogućnosti - kamping centar, oklone salaše i vikendice. 

Ponesite sa sobom dobro raspoloženje, osnovne potrepštine, adekvatno se obucite za uživanje u prirodi i istražite lepote ovog prirodnog rezervata jedinstvenog u Srbiji.

Pogledajte u galeriji kako izgleda Zasavica:

 BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)