Stil

STVARI KOJE NE TREBA DA RADITE U KUĆI KAD GRMI: Poseban oprez u kuhinji i kupatilu, sačekajte da oluja prođe

Autor Teodora Boškovski

Pogledajte nekoliko korisnih saveta kako da se zaštitite tokom oluje i grmljavine.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Sve su učestalije promene klime, što govore i superćelijske oluje na našim prostorima sa kojim smo se susreli prošle godine u julu. Početkom leta 2024. godine i dalje smo okruženi smenom toplih i hladnih temeperatura i sve češće su obilne padavine i oluje praćene kišom, gradom i udarima groma. Samo danas, 3. juna na području Srbije upaljena su tri meteoalarma (žuti, naranžasti i crveni) zbog kiše i grmljavine.

Opasnost za vreme oluja preti od veoma jakih vetrova, jakih i obilnih padavina, udara groma i mogućeg grada. Kako da se ponašamo u takvim situacijama i zaštitimo?

Za vreme jakih oluja Sektor za vandredne situacije savetuje preduzimanje sledećih mere ukoliko ste u zatvorenom prostoru:

  • Obezbedite sve objekte koji mogu da odlete usled jakog vetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede građane.
  • Obezbedite prozore i spoljna vrata i zatvorite sva unutrašnja vrata.
  • Izbegavajte kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, budući da su dobri provodnici.

Američki nacionalni centar za vremensku prognozu savetuje da kada grmi trebalo bi da budete u zatvorenom prostoru, idite u kuću  i ostanite tamo 30 minuta nakon poslednjeg udara groma. Kada je munja u vašoj blizini, brzo uđite u potpuno zatvorenu zgradu. Ne skrivajte se ispod nadstrešnica, otvorenih garaža, natkrivenih terasa ili paviljona kao adekvatno sklonište.

Izvor: BEAUTY STUDIO/Shutterstock

Takođe, nemojte da se sklanjate ispod drveta, posebno ako je visoko i izolovano. Udaljite se od metalnih predmeta kao što su metalne ograde, metalne šupe, telefonski i električni vodovi, cevovodi itd.

Stvari u kući koje ne treba da radite kada grmi:

  • Izbegavajte kontakt sa telefonima sa kablom.
  • Ako planirate da isključite bilo koju električnu opremu, uradite to pre nego što oluja stigne.
  • Izbegavajte kontakt sa vodovodom. Kada dođe do grmljavine, nemojte da se tuširati ili kupate, da perete posuđe ili veš.
  • Sačekajte da oluja prođe.
  • Udaljite se od prozora i vrata. Ne stojite na terasi ili tremu.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)