GOSPOĐA GLEDA POVRĆE I VIČE "JAO, FUJ"! Mira s pijace objasnila: To je prvi znak da nije prskano!

Možemo li da prepoznamo prskano povrće na pijaci?

Prva TV/screenshot

Prelepa sveža salata i mladi luk, tako sveži na pijaci, a sutradan kod kuće nisu za jelo? Koliko god mislili da znamo da izaberemo kvalitetno voće i povrće, uvek sumnjamo da li je prskano hemikalijama. Pesticidi se primenjuju u proizvodnji u zatvorenom prostoru, odnosno u plastenicima i staklenicima. Sve što možemo da uradimo je da temeljno operemo sve što ćemo pojesti. A da li na pijaci možemo da prepoznamo koje povrće je prskano?

Gospođa Mira, koja prodaje voće i povrće, otkrila je za "Jutro" na Prvoj vredne trikove. Prema njenim rečima, najbolje je da birate povrće koje nije savršenog oblika i izgleda, a ne obrnuto. Evo i zašto:

"Uvek se poznaje koje povrće je prskano. Kad se jako sija, kad je sjajno, to je prskano. Nije prskano kad ima rupice, kad nisu jednake veličine. Kad neko traži da sve bude jednake veličine, ja kažem: 'Ćero, put za Holandiju'. Kad nije prskano, ima pravi domaći miris, lep, osetite toplotu, to je miris koji se lepi za srce", rekla je Mira.

"Povrće koje je neprskano, brže truli i ima poneku flekicu, ali bolje i kad ima rupicu. Kupite takvo, očistite i sigurni ste. Jabuka nije jabuka ako nije crvljiva. Nema razlike u ceni, tu zavisi sve od snabdevača. Najlepša je neprskana blitva. Izađe goli puž, mili, a dođe gospođa kojoj smeta, pa kaže: 'Jao, fuj'. Ja kažem: 'Ćero, da ti baba kaže, dok ima tih životinja, biće i nas'. U takvom povrću nema otrova", rekla je Mira.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"OVO JEDEMO MI, A OVO NOSIMO NA PIJACU" Imunolog o prskanju pesticidima: Bitna je svest, na pijaci više NE ZNATE ŠTA KUPUJETE  Kurir TV

(MONDO/T.V.)