Vitamin C svima je dobro poznat kao odličan saveznik u čuvanju imunot sistema. Takođe, vitamin C je neophodan za formiranje kolagena, proteina koji je ključan za zdravlje kože, kostiju i krvnih sudova. Postavlja se pitanje gde ga sve možemo naći na prirodan način i koliko smemo da ga uzimamo?

Izvori vitamina C možemo da nađemo u brojnim namirnicama. Nije samo limun bogat njime, već i ostalo citrusno voće, poput pomorandži i grejpfruta. Takođe, paprika važi za najveći izvor vitamina C, pružajući čak 95 mg ovog vitamina. Tu su i brokoli, spanać i paradajz. Voće poput jagoda, kivija i ananasa takođe sadrži visoke nivoe vitamina C. Ljubitaljima krompira laknuće. Pečeni krompir u ljusci, srednje veličine ima oko 20 miligrama vitamina C.

Dnevna potreba za vitaminom C varira u zavisnosti od faktora poput uzrasta, pola i zdravstvenog stanja. Opšte preporuke ukazuju na dnevni unos od 65 do 90 miligrama za odrasle osobe.

"Više od 1 g vitamina C ne treba da uđe u organizam. Ako uzmjemo više biće povećan pritisak, biće bolova u trbuhu i dugoročno gledano - biće kamena u bubregu", ranije je objasnio bnaš gastorenterolog dr Vojislav Perišić.

Pogledajte i koji se SIMPTOMI javljaju zbog nedostatka vitamina C!

BONUS VIDEO:

tiktok/ rebeccaaleigh Obrok salata od povrća I avokada

 (MONDO/T.B.)