Saveti

NAJBOLJI DANI ZA LETENJE AVIONOM: Ima najmanje gužve, a otkazivanja su minimalna

Autor Teodora Boškovski

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da udobno letite, bez stresa i gužve.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ako želite da vam let prođe bez problema, potrebno je da se malo zabavite planiranjem pre samog putovanja. Otkazivanja letova se dešavaju, na primer, skoro 20% letova u 2024. je odloženo, prema američkom Birou za statistiku saobraćaja. Prema Asocijaciji Američkih Automobila (AAA) od dana letenje zavisi i da li će oni potencijalno biti otkazani.

Saveti za rezervaciju letova

Petak i nedelja su naporni dani za putovanja i zbog toga se avioni mogu postrojiti i čekati na poletanje, što odlaže druge avione koji planiraju da slete. Kada jedan avion zakasni da sleti, to  može da stvori niz odloženih letova. AAA preporučuje letenjeutorkom, sredom i subotom, kada su aerodromi manje zauzeti.

Rezervisanje prvog leta u danu takođe može da vam pomogne da izbegnete kašnjenje, jer su noćni letovi ređi od dnevnih i avion je verovatno spreman za ukrcavanje. Sledeća najbolja opcija letenja bila bi jutarnji let. Stručnjaci su za New York Post savetuju da uzmite u obzir vremenske prilike i klimu kada rezervišete letove sa presedanjima kako biste izbegli potencijalne snežne oluje ili toplotne talase.

Izvor: Pexels

Poranite

Stručnjaci su takođe savetovali ljudima da stignu na aerodrom najmanje dva sata ranije za domaće letove i tri sata za međunarodne letove. Imajte na umu da čak i ako zakasnite, ali ste još uvek u mogućnosti da se ukrcate na let, vaš prtljag možda neće stići sa vama.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)