Saveti

KAD ODETE NA ODMOR, LOPOVI VREBAJU: Bravar otkriva kako da zaštitite dom od provala, a majstor od poplava i požara

Autor Teodora Boškovski

Bravar Bojan i majstor Branko otkrili su kako da zaštitite dom od lopova, ali i potencijalne poplave i požara.

Izvor: Prva/printscreen

Poznato je da se obijanje stanova i kuća najviše dešava dok su vlasnici na odmoru. Postavlja se pitanje da li postoji neka brava koju je nemoguće obiti lopov i kako da zaštitimo dom od provalnika kada nismo duže dana kod kuće. Bravar Bojan Petković za Prva TV savetovao je svima koji imaju jednu bravu na vratima, da uvek stave dodatnu bravu.

"Trebalo bi da se postojeća brava, cilindar koji ima, da se dodatno obezbedi zaštitnim šildom i da se stave bolji cilindri. Što su bolji cilindri, to je lopovu teže da obije stan. Ako stavimo dve brave treba mu duplo više vremena", objasnio je bravar i savetovao da vrednosti sklonite iz doma, date nekom prijatelju ili rođaku.

"Savetujem da pored vrednosnih stvari, zaštitite neke vrednosne stvari, uspomene, poklone, jer oni nekad imaju veću cenu nego novac", dodao je on. Za upaljeno svetlo kaže da je stari trik, ali obilaženje stana je od strane bliskih ljudi je preporučljivo.

Kada je reč o električnim instalacijama, majstor Branko Zrnjić savetuje da kada krećete na put, najsigurnije je da zavrnete vodu, odn. ventil. Dešavalo se noću tokom leta pust veći pritisak, te dolazi do pucanja tih cevi. Majstor dodaje da je najbolje klimu uređaj da izvučete iz štekera kako biste bili mirni tok uživate na moru.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)