Kada je zdravlje u pitanju, Francuzi su ispred mnogih nacija, iako je poznato da puše, piju i jednu masnu hranu. Stručnjaci su otkrili tajnu "francuskog paradoksa", a ko prednjači kada je lepota u pitanju? Japanke nezvanično važe za najlepše žene na svetu. Uvek izgledaju upola mlađe, imaju čistu i negovanu kožu, a gotovo da nema one koja kuburi sa viškom kilograma... Kako je to moguće?
Ne samo da paze na ishranu, već slede i pet pravila. Evo o kojima je reč:
Nikada ne preskaču doručak
Svi znamo koliko je doručak važan, stručnjaci kažu da je i najbitniji obrok u danu, ali uprkos tome, preskačemo ga, često i ne svojom voljom. Užurbani tempo života učinio je svoje, ali Japanke nikada ne dozvoljavaju da obaveze budu preče. Doručak ne preskaču, a prvi obrok konzumiraju čim se probude. Najčešće jedu omlet, pirinač, ribu, soju, povrće i čaj.
Jedu polako
Porcije u Japanu su male. Hrana se jede polako i uzimaju se mali zalogaji, a ako ste se pitali zašto je to važno, odgovor je jednostavan. Kada ne žurite sa konzumacijom obroka, dajete telu više vremena da se pripremi za proces varenja hrane. Ukoliko brzo gutate hranu, postoji mogućnost da ćete opteretiti želudac i creva, a za posledicu možete da dobijete nadutost, gasove i gorušicu.
Uvek jedu raznoliku hranu
Najpoznatije jelo u Japanu je suši, ali Japanke se trude da ne jedu samo ribu. Na njihovom meniju svakodnevno se nalaze supe, povrće, pirinač, a najviše piju vodu i čaj.
Povrće seku na "listove"
Naizgled bezazlen, a vrlo važan trik. Ako na ovaj način jedete povrće, namirnice mogu da zadrže više hranljivih stvari jer se termički manje obrađuju. Osim toga, Japanke ne vole začine, koriste ih u vrlo malim količinama.
Ne jedu slatko
U Japanu je dezert retkost. Ukoliko i žele da se zaslade, poslastica se uzima u vrlo maloj količini. Japanke ne jedu kalorične torte, kolače i slatkiše, ali tradcionalno uzimaju "mochi", sladoled od pirinča.
BONUS VIDEO: U 80. godini ima kožu bez bora, filera i botoksa
(MONDO/T.V.)