ISKUSTVO

POČELA SAM DA JEDEM DVA JAJETA ZA DORUČAK: Iskreno? Nisam očekivala takav efekat posle dve nedelje!

Autor Tamara Veličković

Pročitajte iskustvo jedne žene koja je odlučila da svako jutro jede dva jajeta!

Izvor: YouTube/Jay Swanson/Printscreen

Nekoliko studija govori o složenim nutritivnim vrednostima jaja, a njihovo uključivanje u svakodnevnu ishranu ima mnoge prednosti. Zato sam želela da iskusim efekte konzumiranja dva jajeta svakog dana. Odlučila sam da ih jedem za doručak, kako bih mogla da pratim kako utiču na moj apetit i fizičko stanje tokom dana.

Dve nedelje sam jela dva jajeta svako jutro. Opredelila sam se za domaća jaja i kuvala ih na nekoliko načina - tvrdo kuvana ili meko kuvana, poširana sa kašikom ulja ili omlet sa malo putera. Jela sam ih sa parčetom hleba, ponekad bez, ali uvek sa svežim povrćem. Postoji nekoliko studija koje naglašavaju vezu između konzumiranja jaja i zdravlja žena.

Nedavna studija koju je sproveo Univerzitet u Konektikatu analizirala je efekte konzumiranja jaja na ukupno zdravlje mladih, zdravih odraslih osoba, uključujući žene. Studija je otkrila da jedenje celih jaja povećava unos holina, esencijalne hranljive materije, bez povećanja nivoa metabolita povezanog sa srčanim oboljenjima.

Druga studija je pokazala da dijete sa visokim sadržajem proteina, poput onih koje uključuju jaja, mogu da pomognu u kontroli težine i kardiovaskularnom zdravlju. Proteini u jajima su visokog kvaliteta i mogu da pomognu u održavanju sitosti i smanjenju naknadnog unosa kalorija, naglašeno je. U još jednoj studiji, 30 gojaznih žena jelo je doručak koji se sastojao od jaja ili peciva. Oba doručka su imala isti broj kalorija. Žene u grupi sa jajima osećale su se sitije i unosile su manje kalorija do kraja dana i narednih 36 sati.

Šta sam primetila?

Sve ove informacije su me učinile radoznalom da posmatram efekte na sopstveno telo. Mogu da potvrdim da je nivo sitosti bio mnogo veći u danima kada sam se za doručak odlučila za jaja umesto druge hrane ili u poređenju sa jutrima kada nisam ništa jela. Generalno, jaja su me držala sitom od 9 do 13 časova. Moram da napomenem da u prvom delu dana nisam imala nikakvu fizičku aktivnost. Ipak, imala sam energiju, bolje sam se koncentrisala na radne zadatke.

Takođe, tokom dana nisam osećala potrebu za grickalicama i smanjen mi je apetit za slatkišima. Nekoliko dana sam jela dezert posle obroka, ali sam u roku od 9 od 14 dana uspela da potpuno izbegnem šećer i smatram da se to desilo zbog proteina u jajima. Odlučila sam da jedem ručak od životinjskih proteina (piletinu, govedinu, ribu) i povrća, a da večera bude lagana (salata ili supa).

Nisam primetila nikakve štetne efekte česte konzumacije jaja, a mogla bih čak da kažem da se izgled moje kože poboljšao. Ne mogu konkretno da utvrdim da li su hranljive materije u jajima dale doprinos, ali je činjenica da sam prestala da jedem slatkiše definitivno pomogla. Kao rezultat toga, nastaviću da jedem jaja za doručak, jednom u dva ili tri dana. To je hrana koja je pristupačna i laka za spremanje.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)