Posetio sam 44 zemlje u Evropi: Otkrivam vam 5 najboljih i 5 najgorih, za Srbiju imam samo jednu rečenicu

Luka Fermenes (22) iz Nemačke posetio je 44 zemlje u Evropi koje je rangirao prema najboljim i najgorim mestima, a za Srbiju je imao kratak komentar.

YouTube/TheGermanTravelGuy

Imao je 15 godina kada je odlučio da proputuje svet. Sada je zvezda na društvenim mrežama gde redovno daje savete svima onima koji žele da posete zemlje u kojima je boravio. Luka Fermenes ima samo 22 godine, a uspeo je da poseti 44 zemlje u Evropi. Sada je otkrio pet najboljih i pet najgorih zemalja.

"Veoma mi je teško da izaberem pet favorita za posetu, ali reći ću da su to Portugal, Kipar, Španija, Austrija i Hrvatska. To jesu poznate turističke destinacije, ali mislim da su poznate iz dobrih razloga. Ljubitelj sam toplih mesta, zbog čega posebnu naklonost imam prema Kipru i Španiji. Generalno, više volim da provodim vreme na jugu Evrope. Volim hladne vibracije Mediterana, a Kipar je moja omiljena destinacija jer su ljudi jedni od najboljih na svetu".

Luka je objasnio da Hrvatska ima visoka standard kada je reč o plažama, a obožava i Lisabon, glavni grad Portugala.

"Volim velike gradove u kojima možeš mnogo toga da vidiš, posetiš i uradiš, ali više volim da su topli", rekao je mladi Nemac i istakao da ga je najviše iznenadilo to što su "skriveni dragulji svuda".

"Crnogorska obala je, na primer, neverovatna! Mnogo volim Severnu Makedoniju. Ohridsko jezero je bez pogovora predivno, a glavni grad Skoplje čini da se osećate kao da šetate u muzeju napolju. Poznat je kao grad statua. Slovenija je odlična za planinarenje i svakako jeftinija alternativa Švajcarskoj ili Austriji. Ako želite da dobijete srednjovekovnu atmosferu, preporučujem da posetite Talin u Estoniji. To je jedna od tehnološki najnaprednijih zemalja na svetu, ali stari grad izgleda kao srednjovekovni grad. Volim to. Dnevna pijaca u Rigi u Letoniji, takođe je neverovatna", rekao je Luka i dodao:

"Dajte šansu i mestima poput Rumunije ili Bugarske. Imaju zapanjujuće plaže, sjajne ljude, uzbudljive gradove, odličnu hranu i često su pristupačniji. Albanija i Srbija su takođe potcenjeni dragulji. Posetite i Sarajevo da naučite sve o njegovoj istoriji. Sva ta mesta su super pristupačna", savetovao je Nemac.

5 najgorih zemalja

"Evropa je moj omiljeni kontinent za posetu i život. Odabrati najmanje omiljenu zemlju mi je veoma teško. Ta lista bi mogla da uključuje zadivljujući San Marino. Mikrodržava koja je veoma teško dostupna i nema šta da se radi. Sve možete da vidite u roku od nekoliko sati Pogled je sjajan i arhitektura impresivna, ali to nije zemlja u kojoj se provodi odmor.

Belgija je previše siva i hladna zimi, iako se moja mama ne slaže i voli je! Zatim Belorusija. Bilo mi je sjajno u Minsku, ali je veoma teško doći i jedina je, zaista izolovana, zemlja na kontinentu. Lihtenštajn je veoma izolovan i skup, mada je sjajno ako to možete sebi da priuštite, a Finska je tako skupa. Kratka vožnja taksijem u Finskoj može da košta 30-40 evra. Ako imate budžet, izbegavajte ne samo Finsku, već i Island, Dansku, Norvešku i Švedsku. I Švajcarska i Irska su isto tako skupe", otkrio je Luka.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

AKO STE KAO DETE MAŠTALI DA IMATE KUĆICU KAO IZ BAJKE IVICA I MARICA, SADA JE MOGUĆE: Stranci ih masovno kupuju, a EVO i ZAŠTO   Kurir TV