Otišla sam da pevam, a onda se zamonašila: Majka nije mogla da razume, letela sam kao leptir sa cveta na cvet

Pročitajte ispovest Haritine Tomić, monahinje manastira Oreškovica, koja je otkrila kako je odlučila da se zamonaši.

K1

Mati Ekaterina Komnenić i Haritina Tomić, monahinje manastira Oreškovica, gostovale su u emisiji "Ako progovorim" na K1 televiziji, gde su otkrile kako su odlučile da se zamonaše. Nakon ispovesti mati Ekaterine Komnenić, koja je radila u zdravstvu i odlučila da u potpunosti promeni život zbog preopterećenja poslom, Haritina Tomić je otkrila svoje iskustvo.

"Ja sam još uvek sestra, to znači da se nisam još uvek zavetovala. Idem ka zavetu, napredujem u molitvi i učim od starijih. Koliko vam je interesantna njena priča, toliko će vam biti i moja. Ja sam tih nesretnih devedestih godina, bila pod utiskom rata i svih tih događaja. Osećala sam veliku prazninu u duši i pokušavala sam da je potisnem kroz umetnost. Želela sam da se bavim raznim vrstama umetnosti. Tražila sam se i tražila... Moja mama je imala veliki dar za slikanje. Meni je to zaista išlo, a inače sam jako volela muziku.

Moj profesor je rekao da sam ja stalno letela sa cveta na cvet. Hoću da kažem da sam toliko volela da slušam muziku, raznovrsnu muziku, svirala sam različite instrumente, ali nisam imala dovoljno strpljenja da formalno obrazovanje završim onako kako je to trebalo. To nije zato što nisam želela, nego zato što me nije ispunjavalo. U jednom trenutku, prelomnom, sa 20 godina, imala sam keca iz solfeđa i keca iz hora. Nikako nisam mogla da položim, bila sam na dva časa u celoj godini. Profesori su hteli da mi izađu u susret i puste me da položim ispit. Nisam bila primeran učenik", otkrila je Haritina Tomić.

"Otišla sam da pevam i mislila da Bog ne postoji"

"Moja mama je meni predložila da krenem u crkveni hor da bih naučila da pevam, kako god to bilo, samo da otpevam da dobijem dvojku. Ja sam to nerado prihvatila jer sam smatrala da Bog ne postoji. U srednjoj školi, naše odeljenje je bilo pod pritiskom, niko od nas nije bio pobožan, nije bilo veronauke, to je bilo staromodno. Tako sam ja nevoljno krenula da pevam u ckrvenom horu, nesvesno izgovarajući simbol vere. Tamo ništa nisam mogla da otpevam. Dirigentica nas je pozvala da pevamo na Svetoj Liturgiji. Imala sam divnog paroha. Imali smo divnog sveštenika, mi smo se zbližili i družili. Ta energija, crkveno pojanje nas je prosto spojilo", rekla je Haritina Tomić.

"Mojim roditeljima je bilo žao kad sam rekla da idem u manastir"

"Okolini i mojim roditeljima je bilo jako žao. Pogodilo me je jer moja majka i otac su se vrlo brzo posle toga upokojili. Tu je bitno da čovek bude upoznat sa duhovnim životom, da bar nešto zna, da zna šta znači monaštvo. Mene je ka monaštvu privukla briga za spasenje duše. Otac mi je bio bolestan i pre nego što sam otišla u manastir. Mene je potresala ta prolaznost života. Šta god da uradimo, koliko god to bilo plemenitno i velečanstveno, opet se naš život završava. Nekad nas tragedija slomi", rekla je Haritina Tomić i dodala:

"Tako je i mene povređivalo kada se neko mlad iznenada upokoji ili kada je bolestan. Pitala sam se zašto je to tako ako je taj neki čovek pobožan. Briga za spasenje i briga za roditelje me je odvela u manastirOni to nisu mogli da razumeju. Nisu shvatili da je monah onaj koji brine za spasenje duše, ali i za spasenje svojih najbližih i ceo svet", rekla je Haritina Tomić.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

ISELJENJE MONAHA IZ SVETOGORSKOG MANASTIRA OTVARA PANDORINU KUTIJU? Teolog: Kao Srbi smo vezani za to bratstvo zbog VAŽNOG RAZLOGA  kurir televizija