U ime novinarstva jeo sam kao Đoković: Sve me je stiglo petog dana i na sreću, Novak je i za to imao spas

Barnabi Lejn, sportski novinar, koji u slobodno vreme igra tenis, odlučio je da nedelju dana jede kao Novak Đoković. Pročitajte njegovo iskustvo koje je detaljno opisao za Business Insider.

Instagram/@DjokerNole/Printscreen

Novak Đoković u svojoj knjizi Serve To Win tvrdi da mu je usvajanje stroge ishrane bez glutena i mlečnih proizvoda pomoglo da pređe "sa ivice neuspeha do šampiona sveta".

"Fizički, nisam mogao da se takmičim. Mentalno, nisam imao osećaj da pripadam istom terenu kao i najbolji igrači u igri. Ali onda sam, eto, napravio sam neke promene i to je sve promenilo. Ovo nije bila magija. Radna etika je oduvek postojala, počevši od tog šestogodišnjaka sa savršeno spakovanom teniskom torbom. Ali odjednom se pojavio X faktor, promena u mojoj ishrani koja je omogućila mom telu da funkcioniše onako kako je trebalo", napisao je.

Po mom skromnom mišljenju, ne bih rekao da sam na ivici neuspeha, niti imam neke ambicije (koliko god bi to bilo lepo) da budem šampion Grend slema. Međutim, kao sportski novinar, obožavalac i povremeni teniser koji je mnogo pisao o srpskoj zvezdi, odlučio sam da probam njegovu ishranu, ali samo na nedelju dana. Evo kako je to izgledalo.

Novak Đoković je poznat po strogom i čistom načinu ishrane

Iako ne voli da ga zovu veganom, Đoković uglavnom izbegava da jede meso, ribu ili bilo koje proizvode životinjskog porekla. Takođe ne jede gluten, protein koji se prirodno nalazi u pšenici i nekim drugim žitaricama. Izbegava mlečne proizvode.

Srbin tvrdi da njegova ishrana ima brojne zdravstvene prednosti

Prema rečima Đokovića, one uključuju poboljšanu probavu, smanjenje bolova i ukočenosti zglobova, kao i veće nivoe energije. Dr Vilijam Dejvis, koji je napisao predgovor za knjigu Serve To Win takođe kaže da gluten može da izazove "zamagljenost uma" i "poremećaje hormonskog statusa" koji mogu da "osakate" sportske performanse. Neke od Dejvisovih tvrdnji o uticaju konzumacije glutena su osporene, uključujući i studiju iz 2013. godine objavljenu u časopisu Journal of Cereal Science.

Odlučio sam da probam, u ime novinarstva

Peto poglavlje knjige Serve To Win opisuje sedmodnevni uzorak jelovnika bez glutena i mlečnih proizvoda. Uzorak menija uključuje neka jela od mesa i ribe, poput pečene piletine i salate sa tunjevinom. Međutim, od kada je knjiga objavljena 2014. godine, Đoković je dodatno prilagodio svoju ishranu, rekavši da sada jede isključivo biljnu hranu.

Prva stvar bila je odlazak u kupovinu

Ukupno, hrana za nedelju dana prema uzorku jelovnika koštala je nešto više od 50 funti (67 dolara), što je bilo jeftinije nego što sam mislio. Mnogi proizvodi su bili jeftini, poput pirinča, salate i orašastih plodova, dok nisam potrošio ništa na pića jer sam planirao da cele nedelje pijem samo vodu. Većina novca potrošena je na voće, supe i energetske pločice.

Određeni proizvodi bez glutena su skupi

Generalno, proizvodi bez glutena su mnogo skuplji od običnih. Na primer, običan hleb iz supermarketa košta 1,10 funti (1,47 dolara), dok hleb bez glutena košta 2,60 funti (3,48 dolara). Izbor proizvoda bez glutena, barem tamo gde sam ja kupovao, bio je prilično ograničen.

Sutradan je izazov počeo ozbiljno

Prva stvar bila je čaša vode odmah nakon buđenja, pre doručka koji se sastojao od voća, dve kašike meda i činije muslija sa bademovim mlekom - što, moram reći, nisam naročito obožavao. Za ručak sam popio više vode, pojeo zelenu salatu i testeninu bez glutena. Popodnevna užina bila je lubenica, a večera salata od kelja, minestrone supe (tradicionalne italijanske supe) i losos sa začinskim biljem.

Nije bilo loše, sve je jako jednostavno

Kao ljubitelj hrane, volim bogatstvo ukusa. Moja omiljena jela su bolonjez špagete, pileći fajitasi i paelje sa morskim plodovima. Puna su ukusa i začina. Iako obroci prvog dana nisu bili loši, sve je bilo pomalo monotono za moj ukus. Već tada sam znao da će ostatak nedelje biti izazov.

Drugi dan bio je vrlo sličan prvom

Doručak drugog dana bio je gotovo isti kao prvog dana, na sreću bez muslija i bademovog mleka, dok je ručak bio još jedna zelena salata sa začinjenim soba rezancima, koji su zapravo bili veoma ukusni. Moja popodnevna užina bila je energetska pločica i voćka, a večera čudna kombinacija salate sa tunjevinom i supe od paradajza. Opet, jedino što sam pio tokom dana bila je voda, što je, kao neko ko redovno pije gazirana pića, bilo prilično teško.

Dijeta se ubrzo pretvorila u "Dan mrmota"

Iako je večera varirala - jednu noć sam jeo piletinu pečenu s limunom, a drugu noć biftek sa krompirom - svaki dan je u suštini bio isti: još vode, još voća, još salata i još supa. Nedostatak raznovrsnosti već je počeo da mi smeta, kao i količina hrane koju je trebalo da pojedem. Imam skoro 90 kilograma, a dizanje tegova u teretani je jedan od mojih omiljenih hobija, pa su veliki obroci normalna stvar za mene. Supe i salate jednostavno nisu bile dovoljne, dok su užine bile prilično oskudne.

Odlučio sam i da malo treniram kao Đoković

Iako moj lokalni teniski teren nije baš Vimbldon, sasvim je dovoljan za igru sa prijateljem. Do petog dana bio sam vrlo, vrlo smoren. "Molim te, ne još jedna supa", promrmljao sam sebi dok sam gledao u petu činiju supe u isto toliko dana.

Našao sam spas u Đokovićevoj knjizi

Pošto sam cele nedelje pio samo vodu, očajnički sam želeo da nađem nešto drugačije da osvežim grlo. Na sreću, dok sam čitao Serve To Win, pronašao sam deo u kojem Đoković kaže da povremeno uživa u čaši crnog vina. "Ne smatram to alkoholnim piće. Smatram to svetim napitkom", napisao je. Nisam morao dvaput da razmislim pre nego što sam sebi dozvolio uživanje u napitku koji nije voda.

Razlika između Đokovićeve i Ronaldove ishrane

Prošle godine odlučio sam da se hranim kao Kristijano Ronaldo, opet, u ime novinarstva. Iako je dijeta bila veoma zdrava, mogao sam da pijem voćne sokove i jedem jogurte sa ukusima, ukusne užine i mnoštvo različitih vrsta mesa. U poređenju s tim, Đokovićeva dijeta bila je ekstremno jednostavna, ali osećao sam se svežije. Do kraja nedelje, osećao sam se zdravije od ishrane poput Đokovićeve.

Koliko je to imalo veze s činjenicom da su obroci bili bez glutena i mlečnih proizvoda, ipak, nemoguće je reći. Pored toga što sam jeo ogromne količine voća i povrća, što će generalno svakog učiniti malo boljim, ishrana me je takođe prisilila da izbacim nezdrave stvari koje obično jedem, poput čokolade i gaziranih pića.

Zaključak

Kao i kod Ronaldove dijete, hraniti se poput profesionalnog sportiste bio je zanimljiv eksperiment, ali, nažalost, ja nisam profesionalni sportista. Istinski se divim posvećenosti zdravoj ishrani, posebno Đokoviću, s obzirom na njegovu strogu ishranu, ali za nekoga poput mene, to je jednostavno teško.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Novak Đoković   tiktok/@novakdjokovicj