Najveći hrišćanski praznik, Uskrs, ove godine obeležavamo 20. aprila. Pripreme su već počele, ali i ponovni osvrt na pitanje koliko bi jaja trebalo da ofarbamo. Neminovna je i dilema koja vlada svake godine, a to je da li je bolje da na trpezi imamo paran ili neparan broj ofarbanih jaja. Pitali smo veštačku inteligenciju i evo šta nam je odgovorila:
To baš zavisi od toga koliko vas ima za stolom i da li planirate da ih delite prijateljima, rodbini ili komšijama. Evo par praktičnih smernica:
- Za domaćinstvo od 4-5 osoba: oko 20-30 jaja je sasvim dovoljno - da bude za doručak, tucanje i dekoraciju.
- Ako planirate da poklanjate: dodajte još 10-20, u zavisnosti koliko ljudi planirate da obradujete.
- Za veća okupljanja ili slavlje: može i 50+ jaja, posebno ako se pravi ručak za rodbinu.
I naravno, uvek možete da farbate više - višak se uvek pojede ili iskoristi za salate ili sendviče. Postoji nekoliko zanimljivih običaja i narodnih verovanja vezanih za broj i farbanje uskršnjih jaja, posebno u pravoslavnoj tradiciji:
1. Prvo jaje se uvek farba crveno
- Zove se "čuvarkuća" i veruje se da štiti dom i porodicu.
- Obično se ostavlja na posebnom mestu u kući i čuva do sledećeg Uskrsa.
2. Broj jaja nije strogo određen, ali...
- Neparan broj se često smatra simbolično jačim (kao i kod drugih običaja, poput broja sveća).
- U nekim krajevima se jaja farbaju u broju članova domaćinstva, pa se dodaje nekoliko "za sreću", "za goste" i "za poklon".
3. Stariji običaji kažu:
- Što više jaja, to bolje - simbolizuju blagostanje, život i obnovu.
- Veruje se i da ne valja da ponestane jaja na Uskrs, jer to može da donese "manjak" tokom godine.
I bila je u pravu. Za Uskrs bi trebalo ofarbati neparan broj jaja, a mnogi poštuju pravilo od 33 jaja. Broj 33 simbolizuje broj godina kada je Isus bio razapet.
BONUS VIDEO: