Kako su evropske prestonice dobile imena | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Travel

Kako su evropske prestonice dobile imena

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Jeste li se ikad zapitali zašto se Pariz ili Atina baš tako zovu? Evo odgovora na to pitanje.

Atina, Partenon, Akropolj Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Atina, Grčka

Prema grčkoj mitologiji, Atina je dobila ime nakon takmičenja boginje Atine sa Posejdonom, a ishod takmičenja je odlučivao čiji će biti grad. Mit kaže da je Posejdon "napravio" izvor slane vode, udarajući stenu Akropolja svojim trozupcem, dok je Atina, dodirujući svetu stenu kopljem učinila da poraste maslina, simbol mira i prosperiteta.

Građani Atine, na čelu sa prvim kraljem, izabrali su Atinu za svoje božanstvo i grad je dobio ime po njoj.

holandija, amsterdam, kanal, bicikl Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Amsterdam, Holandija

Prestonica Holandije je ime dobila po reci Amstel koja kroz nju protiče, kao i zbog brane (dam). Amsterdam je nekada bilo malo ribarsko selo koje se u 12. veku zvalo "Amstelredamme", nakon čega je postao gradić "Amsteldam" - od naziva reke Amstel i reči "dam" koja znači brana, da bi na kraju postao Amsterdam.

Inače, naziv reke Amstel potiče od reči "Aeme stele", što znači "predeo okružen vodom".

Ovo je najopasniji grad u Evropi

Lisabon, Portugal

Legenda kaže da je Lisabon osnovao Homerov heroj, Odisej. Ipak, teorija o imenu grada koja preovlađuje je da ime potiče od feničanskog "Allis Uboo", što znači "očaravajuća luka", a u drevna vremena je grad nosio ime "Olissipo".

Berlin, Nemačka

Postoje dve teorije o imenu glavnog grada Nemačke. Prema jednoj, Berlin potiče od nemačke reči "Bär", što znači medved, koji je ujedno i simbol grada. Prema drugoj teoriji, Berlin potiče od slovenske reči "berl", što ima značenje močvare. Ako pitate Nemce, njima će verovatno biti draža ova verzija koja ima veze sa medvedom.

Top 15 evropskih gradova

Brisel, Belgija

Najčešća teorija o poreklu imena Brisel je da potiče od holandske reči "Broekzele" ili "Broeksel", gde "broek" znači močvara, a "zele/sel" znači dom. Spojeno, moglo bi se reći da Brisel znači "dom u močvari" jer je prvobitno naselje nastalo u močvarnom području.

Nikozija Izvor: MONDO - Aleksandra Petrovski

Nikozija (Lefkozija), Kipar

Nekada davno, ovaj grad je bio poznat pod imenom Ledra. Nakon toga je nosio ime Kalinikisi, pa Leukotea, pa Lefkozija (beli grad). Kada su Lusignani, koji su kasnije postali kraljevi, došli na Kipar, pogrešno su tumačili ime grada po grčkoj reči "nike" što znači pobeda, i tako je Nikozija dobila ime. Po ovom nazivu je i danas poznata u većini svetskih zemalja.

London, Velika Britanija

Poreklo imena ovog grada je poprilična misterija. Postoje brojne teorije, ali ona najpoznatija je da mu je kralj Lad, koji je nekada vladao gradom, dao ime.

Kako su grčka ostrva dobila imena

Madrid, Španija

Rimski osvajači su, u drugom veku pre nove ere sagradili malo naselje na obalama reke Manzanares, koje su mazvali "Matrice" (majka voda). Arapski osvajači su kasnije ime grada promenili u Mairit - od arapske reči "Mayra" što znači majka i sufiksa "it" što znači "mesto, na mestu". Postepeno, Mairit je prešlo u Matrid, da bi se došlo da današnjeg Madrid.

Moskva, Rusija

Grad je dobio naziv po reci Moskvi koja protiče kroz grad. Kada je reč o etimologiji imena reke, tu ima više teorija. Jedna od mogućnosti je da potiče od slovenske reči za "vodu", a druga teorija je da je poreklo vezano sa mongolskom rečju "mushgia", što znači uvrnut, upleten.

Pariz, Francuska

Ime Pariz potiče od imena galskog plemena koje je nekad tamo živelo, a koje se zvalo Parisii. Veruje se da naziv plemena Parisii ima veze sa keltskom rečju "parisio" što znači "radni ljudi" ili "zanatlije".

Rim, Italija

Ova priča je svima verovatno poznata. Braća Romul i Rem osnovali su grad 754. godine pre nove ere. Posle svađe, Romul je ubio Rema, postao kralj i nazvao grad Roma odnosno Rim, po sebi.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 17

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Paznja

A, gde je Hamburg-er?!

Јован И. Деретић

Немате појма, Рома или Рума су исти назив добили по старосрпској речи Рум или ти место за становање, то су и Енглези преузели од нас па тако данас називају собу, а ми имамо реч подрум... Мислите о томе ;)

Onako Usput

Zaninljiva prica. A zasto grad nazivamo Rim, a istoimeni fudbalski klub Roma?

HOROSKOP

KOLUMNE

KUHINJA