Mnogi američki hoteli uveli su reciklažu otpadaka, konzerviranje vode i struje i druge ekološke mere.Najveći hotel u Los Anđelesu, "Westin Bonaventure", nedavno je dobio sertifikat ekološke grupe Zeleni pečat.
Hotel "Westin Bonaventure" ima 37 spratova i više od 1300 soba. Gradinačelnik Los Anđelesa, Antonio Viljaraigosa, nedavno je objavio da se hotel kvalifikovao za sertifikat Zelenog pečata, neprofitne grupe koja promoviše ekološke metode.
"Predsednik Obama nas je pozvao da izmenimo trgovinu u Americi i otvaramo 'zelena' radna mesta. Prihvatimo taj izazov," rekao je Viljaraigosa.
Ovo je prvi hotel u tom gradu koji je dobio taj sertifikat. Geri Petersen iz Zelenog pečata, potvrdio je da hotel sarađuje sa njima u svim svojim aktivnostima.
"Mi pravimo analizu svih operacija, od posluge, preko peškira i papira koje koriste, do reciklaže i otpadaka od hrane. Praktično - svega. Onda sve to pretočimo u preporuke, a zatim pratimo kako se one sprovode" - izjavio je Petersen Glasu Amerike.
Otpaci se recikliraju, a posteljina se pere razgradivim deterdžentom. Od kuhinjskih otpadaka pravi se kompost. Sobarice koriste netoksične hemikalije, a štedljive sijalice smanjuju potrošnju struje.
Direktor hotela, Majkl Čarčinski, podseća da je neke novine predložilo samo osoblje, a da će novi zeleni sertifikat biti korišćen u reklamama usmerenim ka ekološko svesnim gostima.
"Sa stanovišta marketinga, ovo je sjajna priča ali najvažnije je da je sve ovo dobro za lokalnu privredu i prirodnu sredinu, da smanjuje upotrebu otrovnih hemikalija i papirnih proizvoda, a da sve kuhinjske otpatke pretvara u kompost" - naglasio je Čarčinski.
Uvođenje novih metoda i obuka osoblja koštali su oko 20.000 dolara ali se očekuje da će reciklaža i druge metode doneti uštedu od 200 hiljada dolara godišnje - uz istovremeno smanjivanje štetnih uticaja hotela na prirodno okruženje.
(FoNet)
"Predsednik Obama nas je pozvao da izmenimo trgovinu u Americi i otvaramo 'zelena' radna mesta. Prihvatimo taj izazov," rekao je Viljaraigosa.
Ovo je prvi hotel u tom gradu koji je dobio taj sertifikat. Geri Petersen iz Zelenog pečata, potvrdio je da hotel sarađuje sa njima u svim svojim aktivnostima.
"Mi pravimo analizu svih operacija, od posluge, preko peškira i papira koje koriste, do reciklaže i otpadaka od hrane. Praktično - svega. Onda sve to pretočimo u preporuke, a zatim pratimo kako se one sprovode" - izjavio je Petersen Glasu Amerike.
Otpaci se recikliraju, a posteljina se pere razgradivim deterdžentom. Od kuhinjskih otpadaka pravi se kompost. Sobarice koriste netoksične hemikalije, a štedljive sijalice smanjuju potrošnju struje.
Direktor hotela, Majkl Čarčinski, podseća da je neke novine predložilo samo osoblje, a da će novi zeleni sertifikat biti korišćen u reklamama usmerenim ka ekološko svesnim gostima.
"Sa stanovišta marketinga, ovo je sjajna priča ali najvažnije je da je sve ovo dobro za lokalnu privredu i prirodnu sredinu, da smanjuje upotrebu otrovnih hemikalija i papirnih proizvoda, a da sve kuhinjske otpatke pretvara u kompost" - naglasio je Čarčinski.
Uvođenje novih metoda i obuka osoblja koštali su oko 20.000 dolara ali se očekuje da će reciklaža i druge metode doneti uštedu od 200 hiljada dolara godišnje - uz istovremeno smanjivanje štetnih uticaja hotela na prirodno okruženje.
(FoNet)