Pčele na krovovima hotela nisu u svetu sasvim nova pojava - njima se od ranije ponose hoteli u Njujorku i Varšavi.

"Taj projekat je dugoročna stvar. Med dobijen iz košnica biće prvenstveno korišćen za doručak gostiju hotela", rekla je portparol hotela Petra Kazdova.

Počelo je se sa tri košnice pčela rase Singer, koje su prilagođene gradu i daju dobar prinos meda. U svakoj košnici ima 10.000 do 15.000 pčela radilica, a prvi med se očekuje u maju sledeće godine.

One mogu da lete po nektar do cveća udaljenog do pet kilometara, tvrdi pčelar Augustin Uvačik, koji je zajedno sa šefom kuhinje Miroslavom Kubecom zadužen za košnice na krovu praškog hotela.

Pčele lete 30 do 50 metara iznad zemlje. Od hotela koji se nalazi u istorijskom centru Praga Stare Mnjesto, lete do rubnih delova grada, ali najviše vole bašte i parkove u blizini gde cveta mnogo različitih biljaka i drveća, među kojima ima i onih iz dalekih krajeva, objašnjava Uvačik.

Pčele tokom godine skupe više od 150 kilograma meda, ali pčelarima ostane samo deset odsto te količine. Većinu pčele iskoriste za ishranu svog potomstva, zimske zalihe i letnji rad.

Pored ovog hotela, u Češkoj "svoju" košnicu  ima i praški aerodrom Ruzinje.