Prošlogodišnji predlog o uvođenju novog brenda u francuskim restoranima "spremljeno u našoj kuhinji", postaje stvarnost u Francuskoj bez obzira na protivljene jednog broja vlasnika ugostiteljskih objekata.

Naime, dekret o stupanju na snagu uvođenja deklaracije u restoranima "pripremljeno kod nas" objavljen je 7. maja u Francuskoj.

"Ciljevi uvođenja deklaracije o načinu pripreme jela u restoranima je odavanje priznanja jelima koja su pripremljena u celini na licu mesta kao i davanje tačne informacije klijentima o preklu posluženog jela", objasnila je državna sekretarka za trgovinu, domaću radinost, potrošnju i socijalnu solidarnost, Karol Delž.

Jelo koje nosi takvu oznaku, mora da je u potpunosti pripremljeno na licu mesta i to od svežih proizvoda.

Isključena je mogućnost korišćena zamrznutog voća povrća i mesa, kao i polugotivih proizvoda. Jedino je dozvoljena upotreba testa, hleba i sira napravljenih van kuhinje restorana.

Pojedeni ugostitelji smatraju da pripremanje hrane na ovoj način nije dovoljno ekonomski isplativo, jer ljuštenje i seckanje voća i povrća na licu mesta zahteva dosta vremena ili dodatnu radnu snagu.

Osim toga, restorani koji su udaljeni od pijaca i prodavnica sa svežim voćem i povrćem, kao zimski centri na primer, nemaju mogućnost da na ovaj način pripremaju hranu i oni će izgubiti oznaku domaća radinost.

Od jula meseca svi ugostiteljski objekti biće u obavezi da taćno deklarišu način pripreme jele, da li je spremljenio na licu mestu ili ne.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabavakao i na Twitteru@Mondo_zabava.