Mnogi od nas najveći broj navika koje se tiču kuvanja i pripremanja hrane uče do roditelja i starijih članova porodice. Zbog toga su jedni još od detinjstva naučili da se sirova piletina pere pre pripremanja, a drugi to nikada ne rade i ne shvataju zašto bi to neko radio, pa čak i tvrde da to nije dobro za zdravlje.
Stručnjaci iz britanske Agencije za bezbednost hrane poručuju da meso ne treba da se pere!
"Ne perite sirovo meso. Pranjem mesa će se bakterije preneti na ruke, odeću, radnu površinu i pribor za jelo. Kuvanjem ćete ubiti bilo kakve bakterije koje se nalaze na mesu".
Na sirovoj piletini može da se nađe camplyobacter, bakterija koja može da izazove stomačne probleme, ozbiljnu dijareju, pa čak i povraćanje koje može da traje od dva do pet dana!
Ipak, neki ljudi jednostavno ne mogu da pripreme meso pre nego što ga operu i tvrde da im "jednostavno nije dovoljno čisto".
Kuvar Ejdan Menion koji je u Velikoj Britaniji proglašen najboljim mladim kuvarom ima savet.
"Ako baš morate da perete piletinu, možda je najbolji način da je jednostavno potopite u posudu sa vodom, solju, šećerom i začinima. Dodajte malo limunovog soka i sirćeta, kako biste istovremeno očistili meso i dali mu ukus".
Kuva Norman Musa saglasan je sa tim da piletinu nikako ne treba prati kod kuće jer je rizik od prenošenja bakterija zaista veliki.
"Ovo je trenutak da njemu odgovorim, kome nije jasno objasniću opet": Željko se naljutio, Partizan je oštećen
"Gde ide ABA liga sa ovakvim suđenjem? Partizan će da stavi prst na čelo": Mijailović podigao glas zbog grešaka
Uroš Blažić pretučen u zatvoru u Smederevu: Ubica iz Mladenovca stupio u štrajk glađu
Crvena zvezda hoće licencu Evrolige! Željko Drčelić otkrio detalje, na tome se već radi
Crvena zvezda bez petorice u Evroligi: Sferopulos progovorio o problemima, ima 11 igrača na raspolaganju