Prema najnovijim istraživanjima, ne postoji povezanost rizika od kardiovaskularnih bolesti sa količinom mlečnih proizvoda unesenih u organizam.

U novom stručnom radu objavljenom u Evropskom epidemiološkom žurnalu navodi se da su naučnici iz Instituta za hranu, ishranu i zdravlje Univerziteta u Redingu pregledali rezultate 29 istraživačkih projekata u koje je bilo uključeno oko milion osoba, sa oko 93.000 dokumentovanih smrtnih slučajeva.

U rezultatima istraživanja nema dokaza o tome da su bilo koju od smrti prouzrokovali mlečni proizvodi i konstatovano je su da su mlečni proizvodi potpuno bezbedni za zdravlje čoveka.

"Rezultati su pokazali da ne postoji povezanost između količine unosa mlečnog sira, jogurta i ostalih mlečnih proizvoda sa pojavom kardiovaskularnih bolesti", navodi se u radu.

Ispitivanjem fermentisanog mlečnog sira i jogurta pokazalo se da se rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti smanjuje unosom 10 grama mlečnog sira na dan, ali ne i jogurta, prenosi "Sputnjik".

Jedan od autora stručnog rada dodaje da čak ni dijeta bazirana isključivo na mlečnim proizvodima ne mora nužno da šteti zdravlju čoveka.

Opasna navika: Mleko u vratima frižidera

Da li se stvarno lakše zaspi uz toplo mleko

Kravlje mleko pre druge godine - izbegavati

---------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!