Trešnje sadrže vitamine A, B i C, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin i melatonin. To ih čini supermoćnim borcima protiv raka, bolesti srca, glavobolje...

Sveže trešnje pomažu nam da se fizički i mentalno bolje osećamo, i "podižu nas" kad smo iscrpljeni. Dakle, sad znate šta treba da ponesete za užinu na posao u ponedeljak.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Mičigena pokazalo je da antocijanini iz trešanja pomažu u topljenju masnih naslaga iz predela abdomena, kao i da snižavaju nivo holesterola, dok šećer u krvi održavaju u zdravim granicama.

Dakle, trešnje treba da jedemo svi, ali najviše oni koji žele da poprave svoje raspoloženje, ali i da smršaju.

Evo šta sve rade trešnje:

Skidaju salce sa stomaka
Snižavaju rizik od gihta
Pomažu telu da povrati energiju nakon velikih napora
Ublažavaju tegobe izazvane osteoartritisom
Snižavaju rizik od srčanog i moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti
Pomažu u borbi protiv nesanice
Štite nas od posledica oksidativnog stresa
Umiruju zapaljenske procese u telu
Prirodan su lek protiv bolova
Poboljšavaju rad mozga
Ublažavaju grčeve u mišićima
Poboljšavaju varenje
Umanjuju rizik od raka

Rezultati naučnih istraživanja pokazuju da flavonoidi iz trešanja imaju antikancerogeno dejstvo, i da su korisni u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, dok antocijanini blokiraju enzime koji izazivaju zapaljenske procese u telu i ublažavaju bol.

Verovali ili ne, 10 puta je bolje da pojedete 20 trešanja nego da popijete aspirin. Toliko su efikasne!