Selo Pjopi u Italiji važi za najzdravije selo na svetu, a kardiolog dr Asim Malotra istraživao je šta oni jedu.

Analizirajući ishranu stanovnika Pjopija koji veoma retko obolevaju od dijabetesa i srčanih bolesti, otkrio je da oni jedu veoma malo šećera - samo jednom nedeljno.

Pored ishrane, ključni faktori koji ovim ljudima omogućavaju dug život su dovoljno sna (oko sedam sati dnevno), čaša vina svakog dana i to što nisu izloženi stresu.

Selo Pjopi je inače pod zaštitom UNESCO-a kao "dom" mediteranske ishrane.

Dr Malotra kaže da je "strah" od masti koji se ukorenio u svetu krivac za povećano konzumiranje šećera i rafinisanih ugljenih hidrata. On smatra da je to razlog zašto sve više ljudi ima srčana oboljenja i dijabetes tipa 2.

"Usvajanje punomasne mediteranske ishrane, prestanak pušenja, više kretanja i smanjenje stresa su najmoćniiji lek za mnoge hronične bolesti, uključujući i srčane bolesti", kaže kardiolog.

Kada je reč o stanovnicima Pjopija i njihovoj ishrani, njihova ishrana zasnovana je na povrću, ribi i maslinovom ulju, a hleb i testenine jedu u malim količinama.

"Pjopi se možda nalazi u siromašnijem delu Italije, ali su veoma zdravi. Saznali smo da stanovnici najzdravijeg sela na svetu uglavnom ne jedu mlečne namirnice, izuzev sira, ali to nije pitanje njihovog izbora - drugi mlečni proizvodi im i nisu baš dostupni", kaže dr Malotra.

Kardiolog kaže da oni ne jedu ni mnogo mesa jer im je skupo.

"Ishrana u kojoj jedva da ima šećera, bogata povrćem, ribom i maslinovim uljem koje se jede u gotovo svakom obroku, dala im je značajno dobre efekte na zdravlje".

Kardiolog ističe da stanovnici Pjopija desert jedu samo nedeljom, a picu pojedu jednom ili dva puta mesečno.

Stanovnici najzdravijeg sela na svetu često jedu posnu hranu, to je deo njihovog života na selu. Dr Malotra tvrdi da je to odlično za hormone i da ova hrana usporava pad hormona rasta do kojeg dolazi kada starimo.

Osim toga, najzdraviji ljudi na svetu su stalno u pokretu, a svako popodne im je obavezna dremka.

Dr Malotra kaže da je ishrana ključna, ali da fizička neaktivnost, cigarete i alkohol značajno doprinose bolestima.

Kardiolog savetuje ljudima da prestanu da broje kalorije, da prestanu da gledaju brojke na vagi i da jedu povrće svakog dana. Umesto što se plašimo masti, trebalo bi da unosimo omega-3 i omega-6 masne kiseline, ali naravno u umerenim količinama.

Takođe, kardiolog naglašava da su namirnice koje imaju etikete "bez glutena" i "smanjena količina masti" zapravo opasnije za srce.