Nova studija pokazuje da flavonoidi koji se nalaze u ovim proizvodima utiču na bakterije u crevima i sprečavaju infekcije.

Nakon testova sprovedenih na miševima, naučnici kažu da to ne može da spreči visokozarazne infekcije da napadnu organizam, već poboljšava imunitet i sprečava virus da ošteti plućno tkivo.

Stručnjaci veruju da je to i objašnjenje za to što ljudi različito reaguju na infekcije. Većina se od običnog virusa oporavi za nedelju dana, ali može biti opasan za stare ljudi ili one koji pored toga boluju od nekih opasnih bolesti.

"Godinama se već veruje da flavonoidi imaju zaštitna svojstva koja regulišu imuni sistem i pomažu mu da se izbori sa infekcijama", kaže autor studije dr Ešli Stid.

"Flavonoidi su česti u našoj ishrani, zato je važno da znamo da oni rade sa mikrobima u crevima da nas zaštite od viralnih infekcija", dodaje.

Nutricionisti koji su bili uključeni u istraživanje kažu da flavonoidi utiču na interferon, protein koji telo proizvodi kao odgovor na virusne infekcije.

Naučnici insistiraju da je ovo veoma važno otkriće jer u svetu godišnje od posledica virusa umre između 250.000 i 500.000 ljudi.