Grožđe zašto je zdravo
MONDO/Dragana Todorović 

  Zbog visokog procenta šećera grožđe nam daje energiju, snagu, poboljšava raspoloženje i koncentraciju, ali to ne znači da treba da navalite na ovo voće.

Pojedite dnevno oko 300 grama, belog ili crnog grožđa za užinu, ili kada vam se na poslu ili u školi prispava, brzo ćete osetiti njegovo okrepljujuće dejstvo.

Grožđe ima velike nutritivne i dijetetske vrednosti i zahvaljujući svojim svojstvima deluje kao prirodni lek za organizam.

Pročitajte recept za slatko od grožđa

Ovo voće bogato je flavonoidom, koji utiče na čišćenje organizma i borbu sa toksičnim supstancama koje unosimo ishranom.

S obzirom na to da grožđe smanjuje nivo holesterola u krvi, mogu da ga jedu i osobe koje imaju povišen holesterol, ali ne bi trebalo preterivati zbog šećera i visoke kalorijske vrednosti.

Grožđe sadrži, pored ostalog, vitamin A, kao i vitamine B grupe, koji trebaju vašoj koži, ali i noktima i kosi. Zato ga grickajte, ili izgnječite i nanesite na lice kao masku.

Vitamin C, koji takođe sadrži, posebno će prijati pušačima koji ga uvek imaju manje zbog nikotina koji svakodnevno unose u sebe, a koji sagoreva ovaj vitamin.

Da bi se od grožđa izvukao maksimum, treba ga dugo žvakati, naročito koštice koje krije zrno, koje takođe treba dobro sažvakati jer je višestruko blagotvorno za naše zdravlje.