Neki poremećaji su zaista očigledni, druge je malo teže uočiti na osnovu nečijeg fizičkog izgleda. Verovatno niko nije bolji primer za to od blogerke Karise Seligman.

Ona je nedavno na Instagram postavila svoju uporednu fotografiju - na levoj strani je njena fotka iz 2005. godine kada se borila protiv poremećaja u ishrani, a sa desne strane je "sveža" fotografija.

Interesantno je to što je danas "veća" nego ranije, i upravo u tome je poenta. Možda smo navikli da viđamo fotografije anoreksičnih ljudi kada se piše o poremećajima u ishrani, ali to nije jedina strana koju treba da znamo.

"Devojka koja pati od poremećaja u ishrani nije uvek ona koja izgleda 'zastrašujuće mršavo'. Čak ne mora da bude ni najmršavija u prostoriji. Ali, ono što vidite spolja nije uvek ono što se dešava i unutra", započela je Karisa svoju priču.

"Istog trenutka kada sam videla fotografiju sa leve strane rekla sam: 'Oh, to sam ja nakon poremećaja u ishrani'. Pa, to baš nije istina. To nije ni približno istini. Da, ta fotografija je napravljena NAKON što sam ponovo počela da jedem… možda čak i godinu dana kasnije… ali, i tada sam još uvek patila od poremećaja u ishrani".

Ona kaže da je ta fotka nastala kada je nakon četvoromesečnog izgladnjivanja ponovo počela da jede. Nijedna od stvari koja je doprinela razvoju poremećaja u ishrani nije bila rešena i tako je izgladnjivanje prešlo u prejedanje.

"Počela sam hranom da popunjavam rupe. Dakle, ne samo što sam bila nesrećna a to nisam ni znala, nego sam još i dobijala na kilaži što je u tom periodu bila moja noćna mora. I radila sam sve što sam mogla da ponovo skinem kilograme".

Sve do prošle godine je Karisa pokušavala da se vrati na kilažu koju je imala kada se izgladnjivala.

"Jedanaest godina užasnog odnosa prema hrani, mom telu i umu. Ali, sada nije tako! Napokon sam počela da razvijam zdrav odnos prema hrani, što je razlog zašto sam sve ovo napisala. Jer se zaista nadam da vama neće trebati 11 godina da počnete da se osećate bolje!", poručila je ona.

Blogerka je napisala i šta ju je 2016. godine pokrenulo na promenu.

"Te godine se desilo nekoliko stvari. Odlučila sam da se ozbiljno posvetim svojoj karijeri i shvatila sam da sam dobra u svom poslu. To je dovelo do toga da napokon imam samopoštovanje i samopouzdanje. Potpuno sam prestala da pijem i da koristim alkohol kao pomoć. Konačno sam bila slobodna da nađem ono što me čini srećnom. Tako sam počela da se krećem, da jačam i da se osećam bolje. Ljubav prema sebi je POSAO. Volela bih da mogu da vam kažem drugačije, ali ne mogu. Ne postoji brzo rešenje. Unutrašnjost mora da bude dobra da bi i spoljašnjost bila nešto što volite", zaključila je ona.