Dodatni unos magnezijuma, putem ishrane, povoljno utiče i na nivo glukoze u krvi i na insulinsku osetljivost, kako kod obolelih od dijabetesa tako i kod ne-dijabetičara, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Pharmacological Research.

Magnezijum je mineral od neprocenjive fiziološke važnosti za organizam i ishranom bismo trebali da osiguramo unos od 375 mg dnevno.

Ne samo da hronično nedovoljan unos magnezijuma povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, već i osobe koje boluju od dijabetesa češće imaju smanjeni nivo magnezijuma u ćelijama u odnosu na ne-dijabetičare.

Sve više se govori o značaju vode koja sadrži magnezijum, što potvrđuje istraživanje objavljeno u časopisu "Nutrients", koje je pokazalo da je viši nivo magnezijuma u vodi za piće značajno povezan s nižim rizikom smrtnosti od koronarne bolesti srca.

U Srbiji je registrovano 710.000 obolelih, od kojih je gotovo polovina radno sposobnog stanovništva.

Kako da znate da li vam fali magnezijuma

Dijabetes ne boli, a ubija polako