HPV humani papiloma virus kondilomi polne bradavice.html

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Deset stvari koje bi trebalo da znate o HPV-u

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Prvo i najvažnije: samo mirno i bez nerviranja.

Dijagnoze poput HPV infekcije mogu da budu komplikovane, takođe, često su i neopravdano praćene stigmom. Istraživanja pokazuju da su strah od rezultata i stid koje izaziva i sama pomisao na polno prenosive bolesti vrlo često ono što će ljude sprečiti da uopšte odu da se testiraju.

Ali, ne bi trebalo da bude tako. Stručnjaci kažu da je važno informisati se o polno prenosivim bolestima, jer nas uvek više plaši ono što ne poznajemo.

Evo šta bi svako od nas, i da, ovde se računaju i muškarci, trebalo da zna o humanom papiloma virusu:

1. HPV je jako, jako česta infekcija

Procenjuje se da je čak 1,2 miliona građana Srbije inficirano ovim virusom, što bi bio svaki četvrti seksualno aktivni građanin Srbije, pokazalo je istraživanje Ministarstva zdravlja vršeno početkom ove godine.

U Americi, HPV ima oko 79 miliona ljudi, procene su njihovog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti. Većina zaraženih inficirana je u '20. godinama.

"HPV je vrlo, vrlo česta infekcija, i velika je verovatnoća da tokom života u nekom trenutku osoba bude izložena ovom virusu", kaže dr Grejs Lau, profesor na katedri za ginekologiju i akušerstvo Univerziteta u Njujorku za "Hafington post".

2. HPV se smatra polno prenosivom infekcijom

To je, ujedno, i najčešća polno prenosiva bolest, kažu podaci američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, a u najvećem broju slučajeva, prenosi se vaginalnim ili analnim seksom, a možete se zaraziti čak i ako vaš partner nema nikakve simptome.

"Da bi moglo da dođe do prenosa infekcije, neophodan je intiman kontakt 'koža na kožu'", kaže dr Lau. "Korišćenje kondoma umanjuje rizik od infekcije, ali ni kondom ne garantuje potpunu zaštitu od ovog virusa."

3. U najvećem broju slučajeva, lekar neće rutinski uraditi test na HPV

Testiranje na ovaj virus najčešće se radi tek nakon pojave određenih simptoma, kakav su, recimo, genitalne bradavice (kondilomi) ili ako se ispostavi da su rezultati Papanikolau testa "sumnjivi".

4. Muškarci mogu da dobiju HPV infekciju i prenesu je partnerkama

Ako mislite da je ovaj virus "ženski problem", grdno se varate. Istraživanje sprovedeno u Americi 2014. godine pokazalo je da je od ukupnog broja zaraženih 69 odsto bilo muškog pola.

5. Ne postoji pravi test za muškarce

Trenutno, ne postoji preporučeni test na HPV virus za muškarce. Žene se testiraju uglavnom ili nakon pojave prvih simptoma, ili u okviru rutinskog godišnjeg skrininga.

"Žene bi trebalo jednom godišnje da posećuju ginekologa i da redovno rade Papanikolau test", objašnjava dr Lau.

6. Infekcija humanim papiloma virusom može da poveća rizik od raka

HPV najčešće se povezuje sa povišenim rizikom od pojedinih tipova raka, uključujuči rak grlića materice ili rak usne duplje. Određeni tipovi ovog virusa mogu da izazovu i pojavu kondiloma (genitalnih bradavica). Ali, kako god da okrenete, nema razloga za paniku.

Od trenutka infekcije HPV-om, raku su potrebne godine, čak i decenije da se eventualno razvije, i to samo ukoliko su u pitanju određeni tipovi HPV virusa. Tipovi HPV virusa koji izazivaju kondilome nisu isti kao oni koji izazivaju rak.

Najvažnijije je da redovno odlazite na ginekološke kontrole, ne samo ukoliko ste inficirani ovim virusom, nego i inače.

7. HPV ne mora zauvek da bude prisutan

"Pacijenti često pretpostavljaju da HPV virus zauvek ostaje prisutan", kaže dr Lau. "Ali, u većini slučajeva, imunitet zaražene osobe se u roku od jedne do dve godine izbori sa infekcijom."

Naravno, ukoliko ste inficirani, to ne znači da treba da ignorišete tu činjenicu, jako je važno da budete pod kontrolom lekara. "Ako vam je postavljena dijagnoza, jako je važno da lekar prati vaš status", kaže ona.

8. Postoje stotine tipova ovog virusa

Postoje sojevi koji su visokorizični, ali i oni koji ne podižu rizik od raka. Dva najopasnija tipa su HPV 16 o HPV 18, pošto ovi sojevi najčeše dovode do pojave predkancerogenih i kancerogenih promena na grliću materice.

"HPV nije jedan virus, to je grupa od više od 200 tipova virusa. Svaki od njih označen je brojem, i svaki od njih 'gađa' različite delove tela, i može da izazove ili povisi rizik od određenih bolesti", objašnjava dr Lau. "Neki izazivaju promene na površini kože ili sluzokoži, kao što su kondilomi ili genitalne bradavice, neki mogu da povise rizik od raka."

9. Vakcina može da vas zaštiti

Vakcina protiv HPV infekcije "gađa" ove visokorizične sojeve, kao i sojeve koji izazivaju 90 odsto slučajeva genitalnih bradavica.

Dr Lau savetuje da se osobe koje planiraju da budu seksualno aktivne vakcinišu, a lekari generalno savetuju da se vakcina da dečacima i devojčicama u pretpubertetskom uzrastu. Ali, čak i ako to ne bude slučaj, dr Lau kaže da ima smisla da žene prime vakcinu sve do 26, a muškarci do 21. godine.

"HPV vakcina indikovana je kod osoba koje još nisu imale seksualne odnose, jer štiti od virusa kojima te osobe još nisu bile izložene. Ali, vakcina može biti od koristi i kod osoba koje su već seksualno aktivne, ali u nešto manjoj meri", objašnjava dr Lau.

10. Nema razloga da se stidite

Nema razloga da se stidite bilo čega što ima veze s vašim reproduktivnim zdravljem, a to se odnosi i na eventualnu infekciju HPV-om. Ukoliko se ispostavi da ste zaraženi, važno je samo da slušate savete lekara i problemu pristupite proaktivno.

"HPV je nešto čega treba da budete svesni, i nešto o čemu bi trebalo da budete informisani", zaključuje dr Lau.

Kad je Papa-test "sumnjiv"

Kad ste poslednji put bili kod ginekologa?

Vakcina protiv HPV najbolje štiti od raka grlića

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Biljana

Umesto da decu ucimo o zdravom sexualnom zivotu mi im direktno odobravamo mnogobrojno menjanje sexsualnih partnera. Bravo. Kako bi bilo da mi prvo obucimo roditelje o zdravom roditeljstvu i obezbedimo svakom detetu od prve godine zivota odrastanje i vaspitanje u obdanistima.

loader