Ova namirnica ima lošu reputaciju, ali došlo je vreme da se to promeni!
Sir, osim sasvim mladog (koji malo ko stvarno voli) nije baš u vrhu lista najzdravijih namirnica, ali novo istraživanje kaže da bi trebalo da ga jedemo svakog dana jer cemo time smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Ako dnevno pojedete 40 grama sira, rizik od bolesti srca smanjuje se za 14, a od moždanog udara za 10 odsto, pokazali su rezultati istraživanja sprovedenog u Kini.
Kineski naucnici sa Sucou univerziteta pokušali su da otkriju šta stoji iza "francuskog paradoksa" - zbunjujuceg fenomena koji dovodi do toga da su u Francuskoj kardiovaskularne bolesti manje zastupljene nego u drugim delovima sveta, uprkos cinjenici da je francuska kuhinja zasnovana na namirnicama bogatim holesterolom i zasicenim mastima.
Sir podiže nivo dobrog holesterola, a spušta nivo lošeg. Iako ima veliki udeo zasicenih masnoca, koje su štetne za naše opšte zdravstveno stanje, kalcijum iz sira umanjuje njihov nepovoljan uticaj na zdravlje srca.
Britansko istraživanje koje je sprovedeno pocetkom ove godine u kojem su analizirane navike u ishrani i opšte zdravlje skoro milion ljudi pokazalo je da svakodnevno konzumiranje sira ne povecava rizik od bolesti srca i krvnih sudova.
"Sir sadrži zasicene masti, ali ima niz korisnih, hranljivih sastojaka. Ali, nije nepobitno dokazano na koji nacin dugorocna konzumacija utice na razvoj kardiovaskularnih bolesti", navodi se u studiji.
"Postoji široko rasprostranjena, ali pogrešna teorija da su mlecni proizvodi generalno štetni po zdravlje", kaže dr Ijan Givens sa Riding univerziteta. "Iako je to opšteprihvaceno, naše istraživanje pokazalo je da je ta teza apsolutno pogrešna."
Ta zabluda dovela je do toga da ljudi pocnu da izbacuju iz ishrane sir, mleko, punomasni jogurt, pogrešno verujuci da te namirnice mogu da škode zdravlju. Mlada populacija, narocito žene, izlažu se time povišenom riziku od osteoporoze, jer im nedostaje kalcijuma.
Sir je dobar izvor kalcijuma, ali imajte u vidu da, u zavisnosti od vrste, 30 odsto sira može ciniti i sedam odsto preporucenog ukupnog dnevnog kalorijskog unosa.
Dakle, nemojte se odricati sira, ali ne preterujte sa kolicinama, piše "Dejli mejl".