Ishrana bogata jabukama i paradajzom mogla bi da popravi štetu koju ste plućima dok ste pušili cigarete, pokazala je nova studija.

Istraživanje je pokazalo da su odrasli ljudi koji su jeli dva paradajza i više od tri jabuke dnevno usporili negativne efekte na plućima, u odnosu na one koji su jeli manje od toga.

Naučnici kažu da pomenuti efekti važe samo ako se jabuke i paradajz jedu sveži.

Za potrebe ove studije, istraživači su pristupili podacima o ishrani i funkcionisanju pluća više od 650 odraslih osoba 2002. godine, a iste testove na istoj grupi volontera su ponovili deset godina kasnije.

Učesnici iz Nemačke, Norveške i Velike Britanije su popunili upitnike o ishrani, a obavljena je i spirometrija kojom se meri kapacitet pluća.

U obzir su, naravno, uzeti i faktori poput starosti, visine, pola, indeksa telesne mase, socio-ekonomskog statusa, fizičke aktivnosti.

I zanimljivo, rezultati su utvrdili da postoji veza između ishrane i rada pluća, koja je dosta uočljivija kod bivših pušača.

Otkriveno je da je kod nekadašnjih pušača čija je ishrana bogata paradajzom i povrćem, posebno jabukama, u tih deset godina usporeno opadanje funkcionisanja pluća. To znači da ishrana bogata ovim namirnicama može da pomogne u popravljanju štete koju su cigatete nanele plućima.

"Rad pluća počinje polako da slabi oko 30. godine, a brzina kojom slabi zavisi od zdravlja osobe", kaže vodeća autorka studije dr Vanesa Garsija-Larsen.

"Naša studija pokazuje da konzumiranje više voća na dnevnoj bazi može da uspori opadanje funkcija, pa čak i da popravi štetu uzrokovanu cigaretama", objašnjava ona.