Ishrana bez glutena je postala moda i takve ishrane se pridržavaju mnogi koji zapravo ne moraju. Evo zašto ne bi trebalo.
Namirnice bez glutena nisu ništa bolje za zdravlje od uobicajenih ugljenih hidrata, tvrde eksperti.
Suzan Magadi je gastroenterolog iz Australije i, osim ljudima koji iz zdravstvenih razloga ne smeju da jedu gluten, nikome ne preporucuje da jede namirnice bez glutena.
Štaviše, tvrdi da bi izbegavanje glutena moglo da ugrozi zdravje.
"Osim kod ljudi koji pate od Celijakije, ne postoji dokaz da striktna ishrana bez glutena ima bilo kakve dobre efekte na zdravlje. Moguce je cak i da je obrnuto i da izbegavanje celih žitarica rezultira nedovoljnim unosom vlakana, što nikako nije dobro", kaže ona.
Gastroenterolog dalje kaže da se namirnice bez glutena cesto smatraju zdravom alternativom nekim "obicnim" namirnicama, ali da za to baš i nema dokaza. Sa druge strane, ima dosta dokaza koji potvrduju njenu teoriju.
Recimo, studija objavljena prošle godine analizirala je podatke nekoliko stotina ljudi u periodu od 26 godina, a rezultati su pokazali da oni koji ne pate od Celijakije ne bi trebalo da jedu bezglutenske namirnice.
Izbegavanje glutena može da dovede do smanjenog unosa celih žitarica, a time se povecava rizik od kardiovaskularnih bolesti, zakljucili su naucnici.
Medutim, lekari mnogim ljudima koje muci hronicna nadutost predlažu da ne jedu namirnice sa glutenom. Mnogi lekari tvrde i da osoba ne mora da pati od Celijakije da bi bila osetljiva na gluten, te da je u takvim slucajevima jedino rešenje izbegavati gluten. Ipak, to je malo kontroverzna tema jer nisu svi strucnjaci saglasni sa tim.
U svakom slucaju, ako vam ne smeta da jedete gluten, ne bi trebalo da prestajete. Izbegavanje glutena nece vas uciniti ni zdravijim ni mršavijim.
Sa druge strane, ako primecujete da se zbog unosa ugljenih hidrata osecate loše i naduti ste, a prijaju vam namirnice bez glutena, nastavite tako, ali uz konsultacije sa lekarom.