Namirnice bez glutena nisu ništa bolje za zdravlje od uobičajenih ugljenih hidrata, tvrde eksperti.

Suzan Magadi je gastroenterolog iz Australije i, osim ljudima koji iz zdravstvenih razloga ne smeju da jedu gluten, nikome ne preporučuje da jede namirnice bez glutena.

Štaviše, tvrdi da bi izbegavanje glutena moglo da ugrozi zdravje.

"Osim kod ljudi koji pate od Celijakije, ne postoji dokaz da striktna ishrana bez glutena ima bilo kakve dobre efekte na zdravlje. Moguće je čak i da je obrnuto i da izbegavanje celih žitarica rezultira nedovoljnim unosom vlakana, što nikako nije dobro", kaže ona.

Gastroenterolog dalje kaže da se namirnice bez glutena često smatraju zdravom alternativom nekim "običnim" namirnicama, ali da za to baš i nema dokaza. Sa druge strane, ima dosta dokaza koji potvrđuju njenu teoriju.

Recimo, studija objavljena prošle godine analizirala je podatke nekoliko stotina ljudi u periodu od 26 godina, a rezultati su pokazali da oni koji ne pate od Celijakije ne bi trebalo da jedu bezglutenske namirnice.

Izbegavanje glutena može da dovede do smanjenog unosa celih žitarica, a time se povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, zaključili su naučnici.

Međutim, lekari mnogim ljudima koje muči hronična nadutost predlažu da ne jedu namirnice sa glutenom. Mnogi lekari tvrde i da osoba ne mora da pati od Celijakije da bi bila osetljiva na gluten, te da je u takvim slučajevima jedino rešenje izbegavati gluten. Ipak, to je malo kontroverzna tema jer nisu svi stručnjaci saglasni sa tim.

U svakom slučaju, ako vam ne smeta da jedete gluten, ne bi trebalo da prestajete. Izbegavanje glutena neće vas učiniti ni zdravijim ni mršavijim.

Sa druge strane, ako primećujete da se zbog unosa ugljenih hidrata osećate loše i naduti ste, a prijaju vam namirnice bez glutena, nastavite tako, ali uz konsultacije sa lekarom.