Osobe koje redovno piju jako vruć čaj izložene su povišenom riziku od raka jednjaka, a dodatni faktori rizika su pušenje i konzumacija alkohola.
Ali, čak i osobe koje nikada nisu pušile niti pile alkohol, su u većoj opasnosti od ovog tipa kancera ako svakodnevno piju vreo čaj, upozoravaju naučnici.
Istraživanje sprovedeno u Kini, gde je ispijanje čaja deo kulture življenja, pokazalo je da je kod osoba koje piju čaj topliji od 65 stepeni Celzijusa rizik od raka jednjaka pet puta viši nego kod osoba koje nemaju tu naviku, naročito ako su u "jednačinu" uključeni i alkohol i cigarete, prenosi "Dejli mejl".
Ova veza objašnjava se time što vreo čaj izaziva povrede koje oštećuju površinski sloj sluzokože jednjaka, tako da opasni toksini iz alkohola i cigareta lakše dospevaju do tkiva.
Ovaj tip raka najčešće zahvata grlo i jednjak, a javlja se uglavnom kod ljudi koji su u sedmoj deceniji života, češće kod muškaraca. U ranim fazama, dok je tumor mali, obično je bez simptoma, ali kad počne da raste, javljaju se problemi sa guranjem, loše varenje, gorušica, vraćanje hrane nakon jela, gubitak apetita...
Faktori rizika su hronična gorušica, pušenje, konzumacija alkohola tokom dužeg vremenskog perioda, gojaznost, nezdrava ishrana sa nedovoljnim unosom voća i povrća.
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Putin je zbog ovog oružja naredio napad hipersoničnom raketom: Ubijen važan ruski general i 500 Severnokorejaca
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina