Netolerancija na alkohol, genetika i alkoholizam

Naučne studije pokazuju da ljudi razvijaju gen koji uništava toleranciju na alkoholna pića.

"IFL sajens" piše da su naučnici Univerziteta u Pensilvaniji otkrili modifikaciju mehanizma odgovornog za dehidrogenazu alkohola. To bi moglo da promeni način na koji ljudi podnose alkohol.

Pročitajte: Alkohol može biti opasniji od pušenja

Dehidrogenaza je enzim koji rastvara alkohol, i to tako da ga metaboliše u jedinjenje acetaldehid, toksičnu hemikaliju odgovornu za glavobolju koju mnogi osećaju jutro nakon pijanstva.

Ipak, telo je u stanju da relativno brzo pretvori to u acetat, koji nije toksičan, pa se čovek oseća bolje nakon, otprilike, jednog dana.

Pročitajte: Zašto pijemo alkohol i šta to govori o nama

Međutim, evolucija bi mogla da stvori nove verzije gena koji bi delovali na toleranciju na piće, kao i na sposobnost tela da pretvori acetaldehid u acetat.

To znači da bi konzumentu bilo muka i od najmanje količine pića. Za sada, ti geni su otkriveni samo u istočnoj Aziji i zapadnoj Africi.

Pročitajte: Kako da pijete, a da se ne upropastite

Naučnici su analizirali gene 2.500 ljudi iz 26 grupa stanovnika sa četiri kontinenta. Nova studija pokazuje da postoji sklonost ka ujednjačavanju nekih gena u celoj ljudskoj vrsti.

Pročitajte: Svih ovih godina pijemo rakiju POGREŠNO!