Kuda ide ovaj svet - novo istraživanje je pokazalo da u budućnosti može da nam se desi nešto neverovatno, kada je alkohol u pitanju.
Naucne studije pokazuju da ljudi razvijaju gen koji uništava toleranciju na alkoholna pica.
"IFL sajens" piše da su naucnici Univerziteta u Pensilvaniji otkrili modifikaciju mehanizma odgovornog za dehidrogenazu alkohola. To bi moglo da promeni nacin na koji ljudi podnose alkohol.
Procitajte: Alkohol može biti opasniji od pušenja
Dehidrogenaza je enzim koji rastvara alkohol, i to tako da ga metaboliše u jedinjenje acetaldehid, toksicnu hemikaliju odgovornu za glavobolju koju mnogi osecaju jutro nakon pijanstva.
Ipak, telo je u stanju da relativno brzo pretvori to u acetat, koji nije toksican, pa se covek oseca bolje nakon, otprilike, jednog dana.
Procitajte: Zašto pijemo alkohol i šta to govori o nama
Medutim, evolucija bi mogla da stvori nove verzije gena koji bi delovali na toleranciju na pice, kao i na sposobnost tela da pretvori acetaldehid u acetat.
To znaci da bi konzumentu bilo muka i od najmanje kolicine pica. Za sada, ti geni su otkriveni samo u istocnoj Aziji i zapadnoj Africi.
Procitajte: Kako da pijete, a da se ne upropastite
Naucnici su analizirali gene 2.500 ljudi iz 26 grupa stanovnika sa cetiri kontinenta. Nova studija pokazuje da postoji sklonost ka ujednjacavanju nekih gena u celoj ljudskoj vrsti.