Ne tako davno, masti su bile "zli vilenjak" u ishrani. Nakon toga so, a onda su na scenu došli režim ishrane koji podrazumevaju izbacivanje šećera.

Izbacivanje šećera iz ishrane podrazumeva izbegavanje šećera, zaslađivača poput meda ili sirupa, rafinisanog brašna, gaziranih napitaka, slatkiša, ali i nekog voća, poput banana. Neki takođe preporučuju i eliminisanje ili manje konzumiranje mlečnih proizvoda.

Oni koji zagovaraju ovakav način ishrane tvrde da šećer vodi gojaznosti, a samim tim i povećanom riziku od dijabetesa tpa 2, srčanih bolesti i nekih vrsta raka.

I tačno je da danas većina unosi više šećera nego što je potrebno, ali nema potrebe da potpuno eliminišete šećer da biste se zdravo hranili. Uostalom, za tvrdnje da je šećer krivac za gotovo sve bolesti nema naučnih dokaza, a izbacivanje šećera iz ishrane može da dovede do nezdrave veze sa hranom.  

Ovakav režim ishrane, bez šećera, previše je restriktivan i podrazumeva "dozvoljenu" hranu (cele žitarice, grejpfrut, borovnice) i "nedozvoljenu hranu" (poput hleba, banana). Zbog toga osoba koja se pridržava ovakve ishrane automatski brine ako pojede nešto od nedozvoljenih namirnica, a to stvara psihički pritisak - zbog kilaže ili zdravlja, svejedno je.

Osobe koje brinu kada pojedu nedozvoljenu namirnice sklonije su tome da drže dijetu, a dokazano je da dijete nisu dugotrajno efikasne i da nakon dužeg perioda mogu da dovedu do gojenja jer telo pravi zalihe masti za buduće restrikcije, odnosno dijete.

Izbacujete i dobre stvari

Eliminisanje šećera iz ishrane podrazumeva i restrikciju zdrave hrane i nekih grupa namirnica poput voća i mlečnih proizvoda, a sve to bez dokaza da ih treba eliminisati. Zbog toga, u telu može doći do nedostatka nutrijenata jer se ne unose ni vitamini, minerali, antioksidanti...

Osim toga, oni koji izbacuju šećer često se odriču i mleka, jogurta i drugih mlečnih proizvoda, koji sadrže prirodnu laktozu, koje se ne treba "plašiti".

Šta da radite umesto toga

Umesto da eliminišete namirnice koje sadrže šećer, jedite više hrane na biljnoj bazi, celih žitarica, povrća. I voće vam je prijatelj, a ne neprijatelj.

Većina ljudi bi mogla manje i ređe da jede šećer, to je tačno, ali ne treba u potpunosti da ga izbacite da biste bili zdravi.

Uživajte u svakom zalogaju koji pojedete. Koncentrišite se na hranu koju unosite, ne gledajte u TV, telefon, već pomozite mozgu da registruje hranu. Tako ćete stvarno uživati, nećete se prejesti, a nećete ni biti gladni posle sat vremena.

Trudite se da jedete zdravo, ali imajte na umu da zdravlje nije samo broj na vagi, obim struka ili namirnice koje ne jedete. Važno je i psihološko zdravlje, odnos koji imate prema hrani, jednako kao i fizičko zdravlje.