Evo konkretnih saveta za osobe koje su pod povišenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa dva. Ne "smršajte", već - evo šta (ne) treba da jedete!
Novi vodic britanskog udruženja za prevenciju dijabetesa prvi put donosi konkretne savete za ishranu osoba koje su pod povišenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa dva.
Umesto uopštenog "skinite višak kilograma", prvi put su taksativno navedene namirnice koje smanjuju rizik od ove bolesti, ali i one koje ga znacajno povecavaju.
Ranije, osobama koje spadaju u rizicnu grupu davani su saveti tipa "povecajte unos vlakana za 15 odsto" ili "skinite pet odsto svoje telesne težine". Ali, lekari su sad napravili mnogo korisniji "vodic" za prevenciju dijabetesa.
Dr Pamela Dajson, koja se bavi istraživanjima iz oblasti dijetologije na Oksfordu i koja je ucestvovala u kreiranju novog vodica, kaže: "Napravili smo novi vodic koji je konkretniji, u njemu su saveti vezani za konkretne namirnice, a ne za 'nutrijente', jer ljudi jedu hranu, ne jednu 'nutrijente'."
Na taj nacin, ljudima je mnogo jednostavnije da se pridržavaju korisnih saveta jer se oni ticu konkretnih namirnica, prenosi "Dejli mejl".
U prevenciji dijabetesa, savetuje se konzumiranje žitarica celovitog zrna, voca i povrca - konkretno jabuka, grožda, borovnica i zelenog lisnatog povrca.
Takode, u ishrani bi trebalo da budu zastupljeni mlecni proizvodi, narocito jogurt i sirevi, a preporucuju se i kafa i cajevi.
Trebalo bi smanjiti upotrebu crvenog mesa, mesnih preradevina, zasladenih napitaka, krompira - narocito pomfrita, i rafinisanih ugljenih hidrata kakvi su oni iz belog hleba i belog pirinca.
Preporucuje se i dovodenje telesne težine u zdrave granice, kao i redovna fizicka aktivnost, naravno.