Šećer, dnevni unos šećera
MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac 

O tome da ne treba jesti mnogo šećera se toliko priča, da sigurno i vrapci već znaju da šećer nije zdrav. Međutim, koliko dnevno treba da unosite, a da ne izložite sebe povećanom riziku od pojave karijesa ili gojaznosti?

Stručnjaci kažu da šećer ne bi trebalo da prelazi pet odsto ukupne energije odnosno kalorija koje unosite dnevno. To znači, ako ste stariji od 11 godina, ne treba da unosite više od 30 grama šećera dnevno, što je otprilike 7,5 kašičica ili sedam kocki šećera.

Deca starosti od sedam do deset godina ne bi trebalo da unose više od 24 grama šećera dnevno (oko šest kocki šećera), a mališani starosti od četiri do šest godina ne bi trebalo više od 19 grama ili pet kocki šećera.

Za decu mlađu od četiri godine ne postoji preporučena dnevna doza, ali se savetuje da im roditelji ne daju zaslađene napitke niti slatkiše (ili barem ne mnogo slatkiša).

Ono što bi svakako trebalo da imate na umu je da kroz različite namirnice unosite šećer, a da to možda ni ne znate. Glukoza, saharoza, maltoza, kukuruzni sirup, hidrolizovani skrob, invertni šećer, fruktora i melasa, znače istu stvar - šećer.

I voćni šećer i med se takođe računaju u ukupan dnevni unos šećera, a ponekad se dodaju namirnicama kako bi bile slađe.

Naravno, voćni šećeri su svakako zdravija opcija, ali to ne znači da ih treba unositi u neograničenim količinama.

Šećeri mogu da oštete vaše zube, pa ako inače pijete zaslađene napitke, najbolje je da ih popijete uz obrok i da ne pijete više od jednog dnevno.

Inače, šećer koji se nalazi u sirovom voću je manje opasan za zube, nego onaj koji se oslobađa prilikom obrade voća (na primer, kada se od voća pravi sok).

Osim toga, neko voće sadrži više šećera od drugog, a više o tome pročitajte:

Koliko šećera sadrži vaše omiljeno voće

Stručnjaci naglašavaju da ne smanjujete konzumiranje mleka, voća i povrća zbog šećera, ali savetuju da i šećer iz tih namirnica uračunate u ukupan dnevni unos.

Kada kupujete namirnice, na deklaracijama možete da proverite koliko koja namirnica sadrži šećera. Potražite ugljene hidrate na deklaraciji, a onda najčešće piše "od toga šećeri", pa ćete videti koliko proizvod sadrži šećera na 100 grama. Ako je više od 22,5 grama šećera na 100 grama proizvoda, to je veoma visok sadržaj šećera.

Ukoliko proizvod sadrži manje od pet grama šećera na 100 grama, to je dosta nizak sadržaj šećera. Između pet i 22,5 grama šećera na 100 grama proizvoda smatra se umerenim sadržajem šećera.