Čaj ima mnogo dobrih strana, ali… ostavlja mrlje na zubima. Gore nego kafa.
Za kafu se odavno zna da može da vam "oboji" osmeh, ali zubari sad kažu da caj još više utice na boju zubne gledi. I, to važi za sve cajeve, ne samo za tamne.
"Zubna gled je porozna i može da apsorbuje tanin iz caja, cineci zube tamnijim, sivkastim ili braonkastim", kaže za "Indipendent" stomatolog Džordan Kirk.
Caj sadrži nekoliko jedinjenja koja mogu da izazovu ružnu prebojenost zuba, menjajuci im boju i za nekoliko nijansi, a na to koliko ce se promeniti boja gledi utice i to koliko jak caj volite.
Zeleni caj najviše boji zube, jer sadrži najviše tanina, porucuju stomatolozi.
Tanini imaju i dobrih strana, antioksidanti su, tako da smanjuju rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti, naravno.
Ali, ako je caj "vaše pice" jako je važno da zube perete najmanje dva puta dnevno, i to posvecujuci tridesetak sekundi svakoj polovini svake vilice.
To je najjednostavniji nacin da sprecite da vaši zubi poprime ružnu žuckastu nijansu.