Spavanje u osvetljenoj sobi može da dovede do razvoja dijabetesa tipa 2 je sprečava proizvodnju insulinu, pokazalo je novo istraživanje.

Nakon što su samo jednu noć proveli u osvetljenoj sobi, ljudi su imali veću insulinsku rezistenciju, otkrili su američki naučnici.

Insulinska rezistencija je smanjena sposobnost ćelija da reaguju na hormon koji transportuje glukozu do krvotoka i povezan je sa dijabetesom tipa 2.

Neka ranija istraživanja su pokazala da izloženost svetlu tokom noći potiskuje proizvodnju hormona melatonina koji je važan za spavanje, a koji ima ulogu i u održavanju nivoa šećera u krvi. Melatonin se proizvodi u mozgu kao odgovor na tamu i reguliše cikluse spavanja i buđenja.

Kod miliona širom sveta svake godine se dijagnostikuje dijabetes, a u skoro 90 odsto slučajeva je reč o tipu 2.

Izloženost svetlu utiče na insulinsku rezistenciju

"Naša otkrića pokazuju da samo jedna noć izloženosti svetlu tokom spavanja utiče na insulinsku rezistenciju. Izloženost svetlu tokom spavanja ometa san, a ovo istraživanje pokazuje da ima i potencijal da utiče na metabolizam", kaže vodeći autor studije dr Ajvi Čong Mejson.

Ova otkrića su veoma važna s obzirom na raširenost upotrebe veštačkog osvetljenja, ističe dr Mejson, i dodaje da su dalja istraživanja potrebna kako bi se utvrdilo koliko su dugotrajne posledice koje izloženost svetlu ostavlja.