Začine obično koristimo da bismo poboljšali ukus jela. Međutim, žalfija, origano i slično začinsko bilje štite nas i od bolesti.
Začine obično koristimo da bismo poboljšali ukus jela. Međutim, žalfija, origano i slično začinsko bilje štite nas i od bolesti.
Neki začini deluju kao antioksidansi, štite ćelije od agresivnih štetnih materija iz okruženja i usporavaju starenje ćelija.
Žalfija, origano, timijan, ruzmarin i korijander podmlađuju, a kim sadrži terpenoide, jedinjenja koja snižavaju nivo holesterola.
Muškatni oraščić, đumbir, čili i karanfilić štite ćelije, a paprika i šafran jačaju imunitet.
Ono što ne bi trebalo da izgubite iz vida je da se začini ne kuvaju dugo, tako da bi trebalo da ih dodajete neposredno pred završetak kuvanja jer onda optimalno razvijaju svoj miris i ukus, povoljno utiču na varenje i deluju lekovito.
(MONDO)
Neki začini deluju kao antioksidansi, štite ćelije od agresivnih štetnih materija iz okruženja i usporavaju starenje ćelija.
Žalfija, origano, timijan, ruzmarin i korijander podmlađuju, a kim sadrži terpenoide, jedinjenja koja snižavaju nivo holesterola.
Muškatni oraščić, đumbir, čili i karanfilić štite ćelije, a paprika i šafran jačaju imunitet.
Ono što ne bi trebalo da izgubite iz vida je da se začini ne kuvaju dugo, tako da bi trebalo da ih dodajete neposredno pred završetak kuvanja jer onda optimalno razvijaju svoj miris i ukus, povoljno utiču na varenje i deluju lekovito.
(MONDO)