Neki avokado vole gotovo do opsesije, a mnogi sportisti i ljudi koji se zdravo hrane za doručak jedu baš ovu voćku i jaja.

Masti koje avokado čine onako mekanim i kremastim su vrsta "dobrih" nezasićenih masti koje snižavaju nivo "lošeg" holesterola. Sadrži i hranljivna vlakna i nutrijente koji poboljšavaju efekte svih drugih nutrijenata koje unosite.

Zbog svega toga, ovo voće je sjajno bilo za doručak ili kao deo salate koju ćete jesti tokom dana. Ali, baš kao i sa svim drugim, to ne znači da avokado može da se unosi u neograničenim količinama samo zato što je zdrav.

"Avokado je bolja mast od, recimo, životinjske masti. Ali, samo umereno", poručuje kardiolog dr Endru Frimen. "Nemojte pogrešno da me shvatite, znam da je kremast i veoma ukusan, ali uvek kažem pacijentima da masti treba unositi u umerenim količinama - to važi i za avokado".

Kardiolog ističe da kod ljudi koji pate od uznapredovalih srčanih bolest, "postoje dokazi da ne bi trebalo uopšte da jedu avokado".

Sa nutricionističke tačke gledišta, visok sadržaj kalorija je problem. Tačnije, da biste "izvukli" sve dobre efekte, dovoljno je da pojedete samo komad ovog voća - sve preko toga je višak.

"To voće je zdravo, ali je veoma važna kontrola porcija", kaže nutricionistkinja Tami Lakatos-Šems.

"Volim da kažem da je avokado pojačivač nutrijenata jer zdrave masti koje sadrži pomažu bolju apsorpciju važnih vitamina iz svega drugog što pojedete, a posebno vitamina A, D, E i K".

Da bi objasnila šta pod time misli, navodi kao primer da jedete šargarepu koja u sebi sadrži keratin, avokado će pomoći da se taj keratin apsorbuje.

"Ali, zaista sadrži mnogo kalorija", insistira ona. Tačnije, jedan avokado sadrži oko 322 kalorije, 29 grama masti i 13 grama hranljivih vlakana.

"Jedina stvar, kada je reč o avokadu, je da budete pažljivi zbog kalorija. Jer, ako uzmemo kao primer devojku koja pokušava da smrša i unosi oko 1.200 kalorija dnevno, jednim avokadom će uneti trećinu dnevnih kalorija. Čak i kada je reč o prosečnoj osobi koja unosi 2.000 kalorija dnevno, 300 kalorija je i dalje mnogo".

Kada je reč o količini avokada koju bi trebalo uneti, dr Friman ne navodi tačnu količinu, već samo savetuje da budete umereni, dok srčanim bolesnicima savetuje da uopšte ne jedu ovo voće.

Doktor dodaje da je dovoljno da pojedete petinu avokada kako biste uneli nutrijente - na taj način ćete uneti 50 kalorija, šest grama masti i tri grama vlakana.

"Ne zvuči kao velika količina, ali je sasvim dovoljno", zaključuje on.