Svako voće je dobro i zato se preporučuje da ga jedemo svakog dana. Ali, posebno bi trebalo da redovno jedete bobičasto voće, a evo i zašto.
Konzumiranje samo šake bobicastog voca svakog dana smanjuje rizik od umiranja usled srcanih bolesti za 40 odsto, pokazalo je novo istraživanje.
Antioksidanti poznati kao antocijanini koji vocu daju boju, smanjuju rizik od srcanih bolesti tako što pojacavaju cvrstocu krvnih sudova, snižavaju krvni pritisak i zapaljenja, pokazala je analiza 25 sprovedenih studija.
Oko 16 odsto smrti koje su posledice srcanih bolesti nastupa kao posledica nedovoljnog konzumiranja voca.
Prethodna istraživanja su pokazala da je loša ishrana jedan od vodecih uzroka srcanih bolesti kod ljudi širom sveta.
Jedna do dve porcije dnevno
Istraživaci su analizirali studije koje su istražile vezu izmedu unosa antocijanina i rizika od srcanih bolesti.
Rezultati su pokazali da samo jedna do dve porcije dnevno borovnica, malina ili jagoda daju ljudima dovoljno antocijanina da bi se znacajno smanjio rizik od srcanih bolesti.
Efekti antocijanina su mnogo mocniji kod mladih ljudi nego kod starijih, dodaje se u ovom istraživanju.
Naucnici su zakljucili i da je potrebno sprovesti još studija da bi se utvrdilo kako antocijanin dovodi do jacanja arterija, kako smanjuje krvni pritisak i zapaljenje.
Takode, veruju i da antioksidanti možda dovode do toga tako što regulišu nivo bakterija u crevima.
Borovnice sjajne za decu
Istraživanje je pokazalo da borovnice ubrzavaju vreme reakcije kod dece za devet odsto. Naucnici veruju da je razlog za to što voce sadrži antioksidant flavonoid.
Neka ranija istraživanja su pokazala da flavonoidi poboljšavaju komunikaciju izmedu nervnih celija i pomažu u regeneraciji moždanih celija.
"Koristili smo borovnice u studiji jer su bogate flavonoidima, supstanci koja se prirodno nalazi u vocu, vocnim sokovima, povrcu i cajevima. Povezuju se sa brojnim dobrim efektima, poput antizapaljenskih efekata, a naše istraživanje je pokazalo i da je bobicasto voce dobro za kognitivne funkcije. Isto važi i za konzumiranje povrca, caja, kafe (u umerenim kolicinama), pa cak i tamne cokolade, jer se u svemu tome nalaze flavonoidi", rekla je vodeca autorka istraživanja profesorka Kler Vilijams.