Nažalost, sladoled nije na listi.
Ovo leto i nije neko, red kiše, red sunca, ali bez obzira na to što "ne prži", dani su topli i vlažni, kao da nismo na Balkanu nego u Indiji… Za mnoge od nas, najprirodnija stvar na svetu je da kad su dani takvi "živimo" na sladoledu, ali to nije najbolji izbor, ako želimo da se rashladimo hranom.
Namirnice koje jedemo igraju važnu ulogu u regulisanju naše telesne temperature, a određene vrste hrane i pića stvarno mogu da nas rashlade ili zagreju.
Hrana koja sadrži veliki procenat vode je najbolji izbor, ako želite da se rashladite, što znači da su po ovako sparnom vremenu krastavci - koji sadrže 95 odsto vode - odličan izbor.
Osim krastavca, visok procenat vode sadrže i jagode, lubenica, ananas, mango, zelena paprika, pomorandže, ajsberg zelena salata, celer i tikvice.
Nažalost, koliko god uživali u sladoledu, on samo čini da nam bude još toplije.
"Iako na prvi pogled deluje logično ideja da će nas nešto hladno kao što je sladoled rashladiti, taj početni efekat 'hlađenja' brzo zameni podizanje temperature zbog procesa kojima se tokom varenja razlažu nutrijenti iz sladoleda", objašnjava Piter Portvilt, sa Univerziteta u Kvinslendu.
Naš organizam stvara toplotu dok vari sladoled i slične "bogate" poslastice, ukratko.
"Najbolji način da ostanete hidrirani kad je napolju toplo je da pijete dovoljno vode. Osim toga, u posude za led možete dodati komadiće voća koje volite, krastavac ili listiće nane, i tako dobiti ukusan, rashlađujući napitak koji će vam utoliti žeđ bolje nego sokovi", savetuje za "Indipendent" nutricionista Nikol Ladlam.
Umesto kupovnog sladoleda, izblendirajte voće sa malo vode i držite ga u frižiteru, tako da uvek imate na raspolaganju ukusnu poslasticu koja će vas stvarno i rashladiti.
A što se alkohola tiče, ma kako vam primamljivo delovalo hladno pivo ili čaša ohrađenog rozea, bolje se držite podalje, pošto ćete od alkohola biti samo još više žedni.