Sladoled je poslastica bez koje mnogi ne mogu da zamisle leto, ali trebalo bi samo da budu pažljivi da ne naprave ovu grešku i ne naruše sebi zdravlje.
Mnogi izvade kolicinu sladoleda koju žele da pojedu u posudu, a zatim ostatak ostave na kuhinjskoj površinu "u slucaju da požele još". Medutim, neki cak i zaborave posle da vrate sladoled u zamrzivac, pa ga nadu istopljenog posle izvesnog vremena. Ono što tada nikako ne bi trebalo da uradite, a mnogi to rade, je da ga vratite u zamrzivac!
Sigurno vec znate da postoje namirnice koje ne valja ponovo zamrzavati, a sladoled je jedna od njih, evo i zašto.
1. Izgubice ukus
Ono što sladoledu daje tako poseban ukus je vazduh, zbog kojeg ima tu laganu, kremastu teksturu. Kada se istopi, taj vazduh se gubi, a kad se nakon toga ponovo zaledi, više nece biti istog ukusa.
2. Imace više leda
Kada se sladoled prvi put zaledi, kristali koji se stvaraju od leda su mali i prilicno neprimetni. Ako zaledite sladoled nakon što se vec jednom istopio, formirace se mnogo veci kristali, zbog cega vaša omiljena poslastica nece imati onu divnu teksturu.
3. Potencijalno je opasno
Baš kao i bilo koji drugi mlecni proizvod, ako ga ostavite na sobnoj temperaturi (ili višoj temperaturi od sobne) duži vremenski period, postoji opasnost da se u njemu razviju bakterije.
S obzirom na to da je sladoled na pocetku zaleden, bakterije se ne mogu razviti odmah, vec samo ako sladoled duži stoji odleden. Zato, ako vam se slucajno desi da ste zaboravili da ga vratite u zamrzivac i nekoliko sati je stajao na sobnoj temperaturi, postoji rizik da su se bakterije razvile i najbolje je da ga ne pojedete.