Možda ne volite voće i povrće, ali… morate da ih jedete.
Cak i ako niste ljubitelj voca (što je relativno retko) i povrca (ovo je vec cešci slucaj), ipak morate da se naterate da ih ukljucite u svakodnevnu ishranu. Odrasla ste osoba, znate da ponekad nemate izbora, i da neke stvari jednostavno morate. Pa, taj princip bi trebalo da primenite i na voce i povrce. Nema, "ne volim", nego - jedi i gotovo.
Evo šta možete da ocekujete ako izbegavate voce i povrce:
Nedostajace vam brojni važni vitamini i minerali
Voce i povrce sadrže neke od najvažnijih nutrijenata, bez kojih teško da cete ostati zdravi. Uprkos tome, istraživanje sprovedeno na Džons Hopkins univerzitetu pokazalo je da samo 11 odsto odraslih osoba u Americi u toku dana pojede preporucene tri porcije povrca i dve porcije voca.
Šta se desi ako ne jedete dovoljno voca i povrca? Vrlo brzo cete osetiti posledice u vidu deficita važnih nutrijenata. I nemojte se zavaravati. Vitamini i minerali iz suplemenata ne mogu ni da "primirišu" onima koje dobijate ako jedete voce i povrce.
Imacete problema sa varenjem
Ako ne jedete voce i povrce, bicete skloni problemima sa varenjem, kao što su na primer konstipacija i hemoroidi. Voce i povrce sadrže celulozu koja potpomaže varenje, olakšava rad i pražnjenje creva. Osim toga, bogati su i vlaknima, koja stimulišu pokrete creva i smanjujuci rizik od pojave proširenih vena u rektalnoj regiji.
Raste rizik od raka
Nema hrane koja može u potpunosti da vas zaštiti od raka, ali ishrana zasnovana na vocu i povrcu može da umanju rizik. Antioksidanti poput vitamina E, C i karotenoidi umanjuju rizik od raka, štiteci celije od štetnog dejstva slobodnih radikala.
Karotenoidi - pigmenti, ukljucujuci i beta-karoten, kojih ima u spanacu i drugom tamnozelenom lisnatom povrcu, tamnonarandžastom vocu i povrcu, slatkom krompiru, pomorandžama, šargarepi, štite celije od oštecenja i povezani su sa nižim rizikom od razlicitih tipova kancera.
Osim toga, rizik od raka povecava ishrana bogata nezdravim mastima, a voce i povrce odlican su nacin da jedete manje nezdravih namirnica a da ipak budete siti. I zdravi, naravno.
Ugojicete se
Ako ne jedete voce i povrce, verovatno se "zatrpavate" hranom koja ima mnogo viši procenat masti i mnogo više kalorija… Studija koju su radili naucnici sa Koledža medicine Albert Ajnštajn pokazala je da je nedovoljno konzumiranje voca i povrca nedvosmisleno povezano sa prekomernom telesnom težinom i problemom kontrole porcija, što kao rezultat ima veliki broj gojaznih i morbidno gojaznih odraslih osoba u grupi koja generalno ne jede voce i povrce.
Voce i povrce imaju malo kalorija, tako da možete da jedete kolicinski više i da budete siti, a da ne premašite preporuceni dnevni kalorijski unos.
Povecava se rizik od dijabetesa
Veca telesna težina znaci i viši rizik od dijabetesa (pogledati pasus iznad). Osim toga studije su pokazale da konzumiranje zelenog lisnatog povrca i voca snižava rizik od dijabetesa tipa dva. A ako vec imate dijabetes, to što izbegavate voce i povrce samo ce vam pogoršati stanje.
Tamnozeleno lisnato povrce, brokoli, karfiol, paradajz, plavi patlidžan pomažu u održavanju nivoa šecera u krvi u zdravim granicama.
Smeši vam se i visok pritisak
Ishrana u kojoj preovladavaju namirnice bogate natrijumom i u kojoj voce i povrce nisu zastupljeni u dovoljnoj meri povecava rizik od povišenog krvnog pritiska. Studije su dokazale da ishrana bogata vocem i povrcem može cak i da snizi krvni pritisak kod osoba koje vec imaju dijagnostikovanu hipertenziju. Ako jedete voce i povrce koje je bogato kalijumom, kalcijumom i magnezijumom, a sadrži vrlo malo natrijuma, vi neutrališete velike kolicine natrijuma koje unosite drugom, pre svega preradenom hranom, regulišuci tako krvni pritisak na prirodan nacin.
Raste rizik od kardiovaskularnih bolesti
Delimicno i zbog ovog efekta na krvni pritisak, velike kolicine voca i povrca u ishrani umanjuju rizik od infarkta i moždanog udara. Osobe koje jedu manje od jedne i po porcije voca i povrca dnevno imaju za 30 odsto viši rizik da dožive moždani ili srcani udar od onih koje jedu osam porcija voca i povrca u toku dana, pokazala su istraživanja sprovedena na Harvardu, prenosi Reader's Digest.
Vece su šanse da pocnete da patite od depresije
Istraživanja uticaja nacina ishrane na naše mentalno zdravlje su tek u povoju. Ali, velika studija sprovedena u Španiji pokazala je da su osobe koje jedu dovoljno voca i povrca pod manjim rizikom od depresije. Naucnici još nemaju nepobitno objašnjenje zbog cega je to tako, ali se pretpostavlja da je u pitanju visok sadržaj vitamina B6 i pantotenske kiseline ciji deficit povecava rizik od depresije.