Ispijanje vode dok jedete podići će nivo šećera u krvi više nego što se smatra zdravim!
Istraživaci su analizira nivo šecera u krvi ljudi koji su jeli krofne sa prelivom, pri cemu je polovina njih uz to pila vodu, a druga polovina nije.
Naucnici iz Južne Amerike su otkrili da oni koji "ispiraju" ukus slatkog ispijanjem vode, imaju viši nivo šecera u krvi. Štaviše, nivo šecera u krvi je kod njih bio viši nego kod onih koji su jednu za drugom pojeli dve krofne, ali nisu pili vodu.
Normalno je da se nivo šecera u krvi podigne nakon jela, ali ako se previše povecava, to može da dovede do gojaznosti ili dijabetesa tipa 2.
Eksperti kažu da voda pomaže telu da apsorbuje glukozu i predlažu da se voda pije pre ili posle hrane kako bi se umanjio efekat šecera.
Iako je ova studija Univerzieta Anton de Kom radena samo na volonterima koji su jeli krofne, smatra se da su rezultati isti i kada je rec o drugim namirnicama.
Visok nivo šecera u krvi može da predstavlja problem jer telo vremenom postaje intolerantno i gubi sposobnost da reguliše nivo šecera u krvi, što vodi do dijabetesa. Previše glukoze može da dovede i do toga da telo proizvodi više insulina, što telu porucuje da skladišti šecer kao masti.
Zbog svega toga se preporucuje da vodu ne pijete uz obrok, vec pola sata pre obroka - tako se šecer najmanje povecava.
Takode, ne preporucuje se ni da se voda pije odmah nakon jela, vec bi trebalo sacekati barem pola sata.
Anketa
Pijete li vodu dok jedete?
-
Da
46.7% (326)
-
Ne, obično pijem pre jela
11.6% (81)
-
Ne, ali zato posle "zalijem"
41.69% (291)