Već odavno znamo da su jaja zdrava, a sada je utvrđeno i da snižavaju visok krvni pritisak za 21 odsto.

Povišen krvni pritisak povećava rizik od hroničnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, ali i srčani udar.

Ishrana i telesna težina su najvažniji faktori koji utiču na krvni pritisak, ali jaja značajno smanjuju rizik, kaže dr Đini Mensberg koji je sproveo istraživanja.

"Dokazano je da protein koji se nalazi u jajima smanjuje rizik od povišenog krvnog pritiska", kaže on. "Jaja su visoko nutritivna namirnica i trebalo bi da budu deo zdrav i balansirane ishrane".

I neke ranije studije su pokazale da doručak bogat proteinima može da poveća zadovoljstvo, smanji osećaj gladi i time smanji ukupan unos hrane tokom dana, a posebno unos masti i slatkiša.

Sudeći prema jednoj studiji, jaja kao deo svakodnevne ishrane mogu da ubrzaju mršavljenje, delom zbog toga što sadrže dosta proteina i duže vas drže sitim.

Pored toga, jedna porcija jaja sadrži oko 59 odsto preporučenog unosa selenijuma, 32 odsto dnevnog unosa vitamina A i 14 odsto dnevnog unosa gvožđa.