Keto dijeta je veoma popularna, a tome su doprinele i mnoge poznate ličnosti koje su je hvalile. Reč je o režimu ishrane koji podrazumeva jako mali unos ugljenih hidrata, a neki stručnjaci upozoravaju da je ova dijeta opasna po zdravlje.

Keto dijeta obećava brze rezultate, ali je jako teško držati se ovog režima ishrane duži vremenski period. Takođe, stručnjaci upozoravaju da nije ni dobro držati se njenih strogih propisa, prema kojima bi trebalo da smanjite unos ugljenih hidrata na 50 grama dnevno, u trajanju od 30 do 90 dana.

Evo zašto stručnjaci upozoravaju da ova dijeta može da bude opasna.

Može da dovede do manjka vitamina i minerala

Ograničavanje dnevnog unosa ugljenih hidrata na 50 grama ili manje znači da smanjujete unos "nezdravih" namirnica poput belog hleba ili rafinisanog šećera. Ali, to takođe znači i da smanjujete unos voća i određenih vrsta povrća, pošto su i oni izvor ugljenih hidrata.

Dr Anet Frejn smatra da je to zabrinjavajuće, posebno ako se ovog režima ishrane držite duže od nekoliko nedelja.

"Voće i povrće su dobri za vas, sadrže antioksidante, puni su vitamina i minerala. Ako ih eliminišete, nećete uneti dovoljno nutrijenata", upozorava ona.

Takođe, moguće je da nećete uneti ni dovoljno vlakana ako tako drastično smanjite unos ugljenih hidrata, pošto su cele žitarice jedan od najvećih izvora ovih važnih nutrijenata. To može da dovede do problema sa varenjem, nadutosti i gojenja, pa čak i povišenog holesterola i krvnog pritiska.

Loše utiče na snagu

Naučnici upozoravaju da keto dijeta loše utiče na vašu snagu i izdržljivost, što ćete svakako primetiti ako vežbate.

Telo je u stanju veće kiselosti kada je u stanju ketoze (cilj ove dijete je uvođenje tela u stanje ketoze), što će se loše odraziti na vaše fizičke performanse, ističe naučnik dr Edvard Vajs.

"Opuštanje" dovodi do ponovnog gojenja

S obzirom na to da je keto dijeta tako striktna, činjenica je da nećete moći stalno da je se pridržavate. Kada posle određenog perioda poželite da se "opustite", tj. prestanete tako striktno da se pridržavate ovih pravila ishrane, neizbežno je da ćete se ponovo ugojiti.

"Keto može da bude sjajan početak za gubljenje viška kilograma, ali je realnost da ljudi ne mogu dugo da se pridržavaju takvog režima", kaže Frejn. "Često, ljudi uđu u ketozu i smršaju, onda izađu iz toga i ponovo se ugoje, što je takozvani jo-jo efekat, a to nije ono što želite".

Pored toga što su vrlo frustrirajuće, ona upozorava da ovakve promene kilaže nisu ni zdrave, odnosno povezuju se sa većim rizikom od rane smrti.

Važna je i "vrsta" kilogama koje vraćate. Ako ste smršali držeći keto dijetu, verovatno ste izgubili i malo mišića uz salo, smatra nutricionistkinja Kristen Kajzer. Sada, kada opet jedete ugljene hidrate, verovatno ćete dobiti više sala, a manje mišića – ne samo da će vam telo zbog toga izgledati drugačije, već će se i kalorije sporije sagorevati. To može da se odrazi na metabolizam, pa će vam kasnije biti teže da smršate.

Oštećuje krvne sudove

To što ćete ponekad da "varate" dok ste na keto dijeti uopšte niej dobro za vaše krvne sudove, upozoravaju naučnici sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji. Naime, uživanje u nekoj poslastici ili napitku koji sadrži dosta šećera dok ste na dijeti koja podrazumeva smanjen unos ugljenih hidrata, oštećuje krvne sudove.

"Moja briga je da mnogi ljudi koji se pridržavaju keto dijete, bilo da žele da smršaju ili 'tretiraju' dijabetes tipa 2, ne čine uslugu svojim krvnim sudovima kada ih iznenada počaste glukozom", kaže autor studije Džonatan Litl. "Prema našim podacima, nije pametno da držite keto dijetu šest dana nedeljno, a onda da se jedan dan opustite".

Povećava rizik od hroničnih bolesti

Zdravstveni stručnjaci brinu da ova vrsta ishrane loše utiče na srce i arterije. U novoj studiji je otkriveno da su ljudi koji prate ovaj režim ishrane (nizak unos ugljenih hidrata) izloženi većem riziku od atrijalne fibrilacije, u poređenju sa onima koji ugljene hidrate jedu u umerenim količinama. Atrijalna fibrilacija je jedna od najčešćih vrsta srčanih aritmija i povećava rizik od infarkta.

Takođe, istraživanje predstavljeno na Evropskom kongresu udruženja kardiologa je pokazalo da ljudi koji unose malo ugljenih hidrata, a dosta masti, imaju povećan rizik umiranja od raka, ali i drugih uzroka.

Frejnova savetuje onima koji bi probali ovu dijetu, da ne idu u ekstrem.

"Važno je da razmislite šta ne unosite u organizam i da li je ova dijeta održiva za vas. Želite da obezbedite zadovoljstvo i sitost iz hrane koju jedete, da se dobro osećate i da unosite nutrijente, a za to je važan unos različitih namirnica. I upravo to će vam pomoći da smršate", tvrdi ona.