Recimo da bi pravilo kojeg bi trebalo da se pridržavate glasilo ovako: Ako neka namirnica (hrana ili piće) može da vam oboji odeću, verovatno može i zube.

Evo nekoliko glavnih krivaca za žute zube.

Vino

Nije važno da li je reč o crvenom ili belom vinu, obe vrste su loše za vaše "bisere".

Vino je bogato taninima, tj. žutim polifenolima koji boje zube. Možda to nećete odmah primetiti, ali što više vina pijete, zubi će biti sve žući. Da biste to sprečili, bilo bi dobro da nakon ispijanja vina operete zube ili ih makar isperete vodom.

Sirće

Ako previše često koristite sriće, dovešće do diskoloracije zuba. Dobra vest je da to ne važi ako sirće jedete u kombinaciji sa salata – u ostalim slučajevima je loše za zube.

Kafa

Omiljeni napitak mnogih potamnjuje zube. Jedna od opcija da taj efekat ublažite je da pijete kafu sa mlekom, ali i da perete zube nakon ispijanja kafe.

Paradajz sos

Dodatak mnogim jelima nije baš dobar za zube, ali stručnjaci kažu da će uticaj paradajz sosa na zube biti manji ako uz obrok jedete i spanać.

Borovnice

Veoma su dobre za zdravlje, ali za zube i nisu toliko. Zapravo, njihova tamna kožica je kriva za diskoloraciju zuba. Naravno, ne morate da prestanete da ih jedete, već samo isperite usta vodom nakon konzumiranja ovog voća.

Kari

Ukusni začin krivac je za žute zube, ali opet, taj uticaj možete da poništite time što ćete u obrok uključiti i spanać. Ovo zeleno povrće štiti zubnu gleđ, pa tako umanjuje loš uticaj karija.

Tamni gazirani sokovi

Možda će vam utoliti žeđ, ali će vam i potamneti zube. Pa, bilo bi najbolje da ih izbegavate...