Zagađen vazduh plućima "dodaje" dve godine starosti i povećava rizik od ozbiljnih plućnih bolesti, pokazalo je novo istraživanje.

Studija je pokazala da izloženost polutantima iz izduvnih gasova znatno povećava rizik od hroničnih opstruktivnih pulmonarnih bolesti. To su neizlečiva stanja do kojih dolazi kada postoji zapaljenje u plućima, kada su pluća oštećena i sužena.

Vremenom se kod tih pacijenata javljaju problemi sa disanjem, česte infekcije, pa čak i iskašljavanje krvi.

"Ovo je jedna od najvećih studija, kojom smo utvrdili da zagađenje vazduha ima direktne veze sa lošijim funkcionisanjem pluća i sve učestalijim hroničnim opstruktivnim pulmonarnim bolestima", rekla je profesor Ana Hensel iz britanskog Centra za životnu sredinu.

"Utvrdili smo da ljudi koji su izloženi većem nivou zagađenja imaju slabiji rad pluća, odnosno da to zagađenje dodaje najmanje godinu starosti plućima", dodala je ona.

Zabrinjavajuće je, ističe profesor Hensel, da zagađenje ima mnogo veći efekat na siromašne ljude, moguće zbog lošijih uslova života, lošije ishrane i slabijem pristupu lečenju. Takođe, ovo istraživanje pokazalo da zagađenje skraćuje ljudski život za najmanje šest meseci, ali i da ograničava razvoj pluća kod dece.

Stručnjaci objašnjavaju da zagađenje u pluća dospeva kroz nos, tj. udisanjem, ali i kroz krvotok. Zagađenje vazduha se povezuje sa različitim zdravstvenim problemima, od srčanog udara, preko astme, do demencije.