Dok smo sate provodili na suncu pokušavajujući da dobijemo bronzanu boju, nismo ni razmišljali o posledicama. Gde smo najviše grešili tokom ovog leta i šta sada možemo da učinimo za našu kožu?

Koža je naš najveći organ koji nas štiti od raznih mikroorganizama. Preko nje osećamo bol, dodir, hladnoću, toplotu. A toplota je upravo ta koja utiče na izgled, ali i na zdravlje naše kože.

"Tokom letnjeg perioda pacijenti najčešće dolaze zbog opekotina ili posledica opekotina od sunca koje nastanu tokom boravka na moru ili u gradu tokom izlaganja suncu. Često dolaze i zbog hiperpigmentacija koje primećuju tokom letnjeg perioda na licu", kaže za RTS dr Lana Ćirković iz Gradskog zavoda za kožne bolesti.

Da li su ove godine fleke sve tamnije ili ih samo više primećujemo? Izvesno je da su ovog leta ordinacije dermatologa pune pacijenata koji pokušavaju da ih se reše.

"Najčešće nastaju kod žena s tim povezujemo hormonski uticaj i najčešće nastaju kod žena koje su trudne ili koje upotrebljavaju kontarceptive. Na drugom mestu je uticaj UV zračenja i, na trećem mestu, bi bila upotreba fototoksičnih lekova ili fotosenzitivnih supstanci koje se koriste u lečenju ili za neku, nepravilna nega i zato mogu nastati promene. Kod osoba koje su svetlije putu te promene posle trudnoće, upotrebe kontraceptiva hoće spontano da se povuku, dok osobe koje su tamnije puti one zahtevaju terapiju"“, objasnila je dr Ćirković.

Za početak, nanosite zaštitnu kremu.

"Kako one ne bi dalje se širile, a neka ozbiljnija terapija može da se započne tek na jesen, koja otklanja te hiperpigmentacije i površne slojeve skida i na taj način one pliće hiperpigmentacije može potpuno da otkloni. Može da se koristi i hemijski pilin", istakla je dr Ćirković.

Postoji način kako i sami sebi možete da pomognete.

"Sastojak koji je veoma dostupan i delotvoran kada su ovakve promene na koži u pitanju je limunov sok koji je bogat antioksidansom, to jest vitaminom C. Nanosi se tako što natopimo blaznicu ili parče vate limunovim sokom, premažemo promene i ostavimo da deluje tokom cele noći. Najbolje je da to nanosimo uveče. Postupak ponavljamo svakodnevno dva meseca", savetuje diplomirani kozmetičar Tatjana Čopa.

Pogledajte da li imate i šargarepu u kuhinji.

"Ulje šargarepe možemo napraviti u kućnim uslovima. Izrendamo malo šargarepe, jednu šaku, potopiti u maslinovom ulju i ostaviti da odstoji dvadesetak dana, povremeno promućkati, procediti i nanositi na kožu gde su fleke ili pigmentacije", objasnila je Tatjana Čopa za RTS.

Pročitajte: Kako da vam alergija na sunce ne upropasti letovanje