Svakodnevno konzumiranje crnog i belog luka značajno snižava rizik obolevanja od raka dojke kod žena, pokazalo je istraživanje!

Naučnici su analizirali navike u ishrani kod više od 600 žena u Portoriku, gde je poslednjih decenija znatno porastao broj žena obolelih od ove bolesti.

Utvrdili su da one koje jedu više crnog i belog luka imaju čak 67 odsto manji rizik od razvoja raka dojke! Međutim, naučnici ističu da je efekat ovakav samo ako se luk jede neobrađen, sirov.

Stvar je u tome, objašnjavaju oni, što se antioksidanti koji se nalaze u luku, a koji štite od raka, uništavaju obradom ove namirnice.

Studiju su sproveli Univerzitet u Bafalu i Univerzitet u Portoriku.

Neka ranija istraživanja su pokazala da konzumiranje svežeg belog i crnog luka snižava rizik od raka pluća, prostate i creva. Međutim, do sada nije bilo poznato kako utiče na rizik obolevanja od raka dojke.

Da bi saznali više o tome, naučnici su analizirali žene koje su učestvovale u stidiji o raku dojke u Portoriku između 2008. i 2014. godine. Od ukupnog broja učesnica, njih 314 imale su tu bolest, dok 346 njih nikada nije imalo maligne tumore.

Sve žene, starosti od 30 do 79 godine popunjavale su upitnike o ishrani, između ostalog i o konzumaciji crnog i belog luka.

Rezultati su pokazali trend snižavanja rizika od raka dojke kod žena koje svakodnevno jedu luk.

Naučnici objašnjavajući da određen komponente luka potiskuju mutantski protein koji uzrokuje rak dojke.

Na kraju, naučnici ipak ističu da je ova studija mala, te da je nemoguće utvrditi koliko tačno luka treba jesti svakog dana, ali i "da je potrebno još istraživanja pre nego što izvučemo bilo kakve zaključke".